Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Izlet gimnazijalaca u Zagreb i Osijek

Izlet gimnazijalaca u Zagreb i Osijek

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku iz Gimnazije „Svetozar Marković“ boravili su, od 19. do 21. svibnja na trodnevnom izletu u Zagrebu i Osijeku u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“.

Tijekom boravka u Zagrebu učenike su dočekali profesori i učenici – vršnjaci iz X. gimnazije „Ivan Supek“ koji su im priredili prigodan prijam te ih pratili u obilascima znamenitosti Zagreba. Subotički gimnazijalci imali su prigodu posjetiti Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Nove dvore – imanje na kojem je živio Josip ban Jelačić – u Zaprešiću te povijesne znamenitosti u centru hrvatske prijestolnice, a tijekom boravka u Zagrebu bili su smješteni u Učeničkom domu – Novi Zagreb. Nakon slavlja svete mise u crkvi Uzvišenja Svetog Križa na zagrebačkom Sigetu, gimnazijalci su se u nedjelju zaputili u Osijek gdje su obišli Tvrđu te prošetali Dravom, a dočekali su ih studenti iz Subotice.

„Ovo je još jedno u nizu redovitih putovanja naših učenika koje bi bilo nemoguće realizirati bez podrške pojedinaca i institucija iz Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu upućujemo ravnateljici X. gimnazije „Ivan Supek“ Željki Frković na dobrodošlici i gostoprimstvu koje je s njezinim profesorima i učenicima iskazala našim gimnazijalcima, potom ravnateljici Učeničkog doma – Novi Zagreb Jeleni Bojičić na osiguranom smještaju, gradonačelniku Grada Zaprešića Željku Turku i Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ na osiguranim besplatnim ulaznicama za posjet Novim dvorima odnosno muzeju. Povezivanje s matičnom domovinom – kako s Hrvatima tako i s poviješću i kulturom Hrvatske – od velike je važnosti za njegovanje osjećaja pripadnosti vlastitom narodu među našim učenicima, a ovi izleti prilika su i njima da osnaže međusobno zajedništvo i sklope nova poznanstva.“, rekla je članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.

24 svibanj 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti