Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Nadbiskup Nemet posjetio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Nadbiskup Nemet posjetio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

U povodu predstojeće proslave obilježavanja 100 godina od osnivanja Nadbiskupije u Beogradu, koja će biti upriličena 2024. godine, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Ladislav Nemet bio je, 25. svibnja 2023. u prvoj službenoj posjeti Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i obilasku Beogradske tvrđave, izvijestila je mrežna stranica Beogradske nadbiskupije.

Sastanku u prostorijama Zavoda su nazočili, uz nadbiskupa, fra Ilija Alandžak, gvardijan i župnik samostana i crkve Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu, v.d. direktora Zavoda Olivera Vučković, pomoćnik direktora dr. Marina Pavlović, rukovoditelj sektora za arhitektonsko-konzervatorske poslove Jasna Cvetić, stručni suradnici Zavoda povjesničarka umjetnosti Hajna Tucić i arhitekt Zoran Tucić.

Predložena je suradnja Zavoda i Nadbiskupije u pripremi izložbe koja će predstaviti povijest objekata Nadbiskupije koja uživa status kulturnog dobra od 1981. godine. Beogradska nadbiskupija smještena je od 1926. godine u zgradi nekadašnjeg Austrijskog poslanstva u Beogradu, koja je sagrađena 1884. godine. Jednokatna zgrada, okružena uređenim parkom, spadala je u red značajnijih ostvarenja beogradske arhitekture osamdesetih godina XIX. stoljeća. Zajedno s kapelom iz 1888. godine, parkom i zgradom župnog ureda iz 1926. godine, zgrada Beogradske nadbiskupije čini jedinstvenu prostorno-funkcionalnu cjelinu.

26 svibanj 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti