Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa glazbenicima: Dajte glas svojem srcu kroz umjetnost

Papa glazbenicima: Dajte glas svojem srcu kroz umjetnost

Papa Franjo je primio u audijenciju sudionike Christmas Contesta, umjetničkoga natjecanja za mlade koji pišu neobjavljene pjesme nadahnute vrijednostima Božića. Glazba – rekao je Papa – ne govori nam samo o nama samima, nego i o traženju Boga, a ponekad i o samom Bogu, piše Vatican News.

Skladanje glazbe jest umjetnost koja zahtijeva sklad i kreativnost. Papa Franjo je podsjetio na to u govoru mladim glazbenicima koji sudjeluju u inicijativi Christmas Contest 2023., natjecanju koje se održava u vidiku Božićnoga koncerta, te istaknuo da je glazbeno skladanje metafora života: potrebno je uskladiti se skladno s drugima, s društvom i njegovim zakonima te dati prostora originalnosti svačijeg načina postojanja i izražavanja.

Sklad i kreativnost. Oni nisu u sukobu: naime, traženje harmonije, koja zahtijeva zauzimanje, predanost i ustrajnost, u glazbi kao i u životu, ne ponižava, nego oslobađa jedinstvenost svakoga, pružajući umjetniku sredstva kako bi se predstavio na način razumljiv drugima, te postao konstruktivan dar na radost svih.​

Glazba nam govori i o traženju Boga

Podsjetivši da je spomenuti božićni natječaj, koji promovira Papinska zaklada Gravissimum Educationis i pod pokroviteljstvom Republike San Marino, umjetničko natjecanje u vidiku Božićnoga koncerta, papa Franjo je napomenuo:

Čini se malo prerano govoriti o Božiću sada, sredinom rujna. Međutim, veliki se blagdani počinju pripremati unaprijed, a Isusovo rođenje zaslužuje to i više! Osim toga, glazba nam ne govori samo o nama, nego i o traženju Boga, a ponekad i o samom Bogu! I to je dobro, jer sklad i kreativnost, o kojima sam vam htio nešto reći, nalaze se prije svega u njemu, a Božić ih pokazuje na poseban i dirljiv način, darujući nam Gospodinovo postajanje malenim za nas, njegovo postajanje čovjekom kako bi nam prenio beskrajnu toplinu svoje božanske ljubavi. Na Božić nas Bog, vječna Riječ, dolazi poslušati i posvećuje se stvaranju sklada s čovječanstvom, dok nas u svojoj iznenađujućoj kreativnosti gleda očima djeteta, zadivljujući nas svojom nevinom nježnošću.

To se, zaključio je Papa, ne događa samo 25. prosinca, nego svaki dan – istaknuo je papa Franjo te podsjećajući na jednu argentinsku pjesmu kazao – Za svakoga od nas svaki dan postoji mogućnost rađanja Gospodina i davanja života drugima; svaki je dan Božić.

18 rujan 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti