Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa: Idem u Marseille poradi promicanja putova mira i integracije

Papa: Idem u Marseille poradi promicanja putova mira i integracije

U podnevnom nagovoru, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo je spomenuo svoj skori posjet tom francuskom gradu povodom završetka Mediteranskih susreta, inicijative koja u središte pozornosti stavlja i fenomen migracija, taj težak izazov. Potom je molio za Ukrajinu i za sve ratom okrvavljene zemlje, piše Vatican News.

Pred oko 20.000 vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra, papa Franjo je nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja govorio o svojemu skorom putovanju u Marseille, 22. i 23. rujna, te se spomenuo sukoba koji i dalje uzrokuju žrtve diljem svijeta. Podsjetio je da će u taj grad na jugu Francuske, pozvan biti "luka nade", otputovati u petak povodom završetka Mediteranskih susreta. Riječ je o lijepoj inicijativi – kazao je – koja se održava u važnim gradovima Sredozemlja, okupljajući crkvene i civilne vođe kako bi promicali putove mira, suradnje i integracije oko 'mare nostrum', s posebnom pozornošću na migracijski fenomen.

To je izazov koji nije lak, kao što vidimo i iz vijesti ovih dana, ali s kojim se moramo suočiti zajedno, jer je bitan za budućnost sviju, a koja će biti sretna samo ako se gradi na bratstvu, stavljajući na prvo mjesto ljudsko dostojanstvo, konkretne osobe, posebno one najpotrebitije.

Potaknuvši stanovnike Marseillea da molitvom poprate njegovo putovanje, papa Franjo je zahvalio građanskim i vjerskim vlastima i svima koji rade na pripremi susreta u tom gradu – kako je rekao – bogatom narodima.

Blizina s Ukrajinom

Osim toga, Papa se i danas spomenuo svih koji trpe zbog rata, te potaknuo na molitvu posebno za one koji rat osjećaju na vlastitoj koži.

Nastavimo moliti za napaćeni ukrajinski narod i za mir u svakoj zemlji okrvavljenoj ratom.

Program u Marseilleu

Inicijativu 'Mediteranski susreti', koja započinje danas i trajat će do 24. rujna, organizira nadbiskupija Marseille. Riječ je o inicijativi koja slijedi nakon druga dva susreta promišljanja i duhovnosti, s naslovom „Mediteranska granica mira“, koji su održani najprije u Bariju 2020., a potom u Firenci 2022. godine. Oba susreta organizirala je Talijanska biskupska konferencija.

Papa Franjo će otputovati iz Rima 22. rujna poslijepodne, a u Marseilleu će ga dočekati francuski predsjednik Macron. Nakon toga bit će održan susret s dijecezanskim klerom i marijanska molitva Gospi u bazilici "Notre Dame de la Garde". U 18 sati će kod spomenika posvećenoga mornarima i migrantima izgubljenima u moru biti trenutak razmatranja s vjerskim poglavarima i tamo će održati govor.

U subotu će Sveti Otac imati privatni susret s nekoliko osoba koje se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji, nakon kojega će sudjelovati na završnom zasjedanju Mediteranskih susreta. Potom će uslijediti susret i razgovor s francuskim Predsjednikom, a poslijepodne završna misa koju će papa Franjo predvoditi na stadionu "Vélodrome" u Marseilleu. Nakon mise Sveti će se Otac u večernjim satima vratiti u Vatikan.

18 rujan 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti