Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Pravoslavna Crkva Ukrajine usvojila neojulijanski kalendar

Pravoslavna Crkva Ukrajine usvojila neojulijanski kalendar

Autokefalna Pravoslavna Crkva Ukrajine, najbrojnija vjerska zajednica u Ukrajini, ubuduće će slaviti Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja (po gregorijanskom kalendaru), nakon što je usvojila neojulianski kalendar, izvijestila je u srijedu 24. svibnja KNA.

Biskupi Pravoslavne Crkve Ukrajine, koja se i na taj način želi distancirati od Ruske pravoslavne Crkve, odlučili su na općoj skupštini u kijevskom Špiljskom samostanu s početkom nove crkvene godine 1. rujna prijeći s julijanskog na neojulijanski kalendar.

Time će Pravoslavna Crkva Ukrajine ubuduće slaviti nepomične blagdane poput Božića i svetog Nikole istodobno s katolicima, ali ne i Uskrs i Duhove koji su pomični blagdani. Istu je odluku u veljači donijela i Grkokatolička Crkva u Ukrajini.

Ukrajinska pravoslavna Crkva, koja Pravoslavnoj Crkvi Ukrajine osporava prevlast u zemlji, zadržat će pak julijanski kalendar. Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se prije godinu dana od Moskve, ali službeni Kijev sumnja u vjerodostojnost te odluke.

Poglavar Pravoslavne Crkve Ukrajine, mitropolit Epifanij, na Facebooku je podsjetio da se o reformi kalendara raspravlja već godinama. Uslijed ruskog napada na Ukrajinu postalo je upitno to što se julijanski kalendar povezuje s ruskom crkvenom kulturom, pojasnio je.

Želja za očuvanjem i snaženjem našeg ukrajinskog duhovnog identiteta i obrane od agresije ‚ruskog svijeta‘ zahtijeva stoga hitnu odluku. Moramo se priključiti većini pravoslavnih zemaljskih Crkava i uvesti neojulijanski kalendar“, napisao je mitropolit Epifanije, dodavši da takvu odluku očekuje većina članova Crkve, kao i većina ukrajinskog društva.

Reformu kalendara još mora potvrditi zemaljski sabor, kojega uz crkvene službenike čine i laici.

Ukrajinske vlasti su 2017. proglasile 25. prosinca državnim blagdanom te je od tada neradni dan, kao i 7. siječnja.

Prema neojulijanskom kalendaru ravnaju se i Carigradska, Aleksandrijska i Antiohijska pravoslavna patrijaršija, kao i pravoslavne Crkve u Rumunjskoj, Bugarskoj, Cipru, Grčkoj i Albaniji. Nasuprot njima, pravoslavne Crkve u Srbiji, Gruziji i Poljskoj ravnaju se prema julijanskom kalendaru kao i Ruska pravoslavna Crkva.

26 svibanj 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti