Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Kako postići mudrost

Kako postići mudrost

Božja mudrost, mudro srce, razborita ljubav. Jer, znanje nije mudrost. Pravi mudrac ne teži tome da mnogo zna. On traži cjelovitost života. Smisao svega što čini i što mu se događa.

Kako postići mudrost? Kroz naš život prepliću se dvije vrste mudrosti – ljudska i Božanska. Ljudska mudrost je svjetovna mudrost. Kada "mislimo" kako mi sve znamo, i težimo ugodnosti života, tada želimo onu svjetovnu mudrost. No, da bismo zaista mudro živjeli i kretali se prema Božjem Kraljevstvu, treba tražiti, moliti za Božju mudrost.

Profesor može imati veliko znanje, ali ne znati zašto živi. Čemu teži, koji je smisao njegovog života. Ali jedna neuka baka, bez škole, može biti mudrija. Kroz vjeru, molitvu, životno iskustvo. I tako živjeti sretnije i zadovoljnije.

Sveti Pavao kaže da samo znanje napuhuje. I biljka od težine svoje ljepote spušta ponizno svoj cvijet. Pravi mudrac koji je svjestan da mudrost dobija od Boga, uvijek je ponizan i dobar čovjek. Jer, izvor prave mudrosti je Bog. "U Njemu je skriveno sve blago mudrosti i znanja" (Kol 2,3).

Kao što je Isus sebe žrtvovao za nas, tako je čovjek, prema Božjoj mudrosti, najmudriji kada živi za druge. Kada se žrtvuje za druge. I zrno koje istrune u zemlji donosi plod. Iz gusenice se rađa prelijepi leptir.

Možeš biti pametan i puno znati, a još uvijek biti lud – jer znanje i pamet ne čine mudraca. Biti mudar ne znači puno znati i biti inteligentan. Mudrost znači znati kako živjeti život. Mudrost se može skrivati i u pastiru na livadi, u neukoj baki, u čistačici. A lud može biti profesor, doktor. Nije mudrost znati napamet teologiju, filozofiju, govoriti više stranih jezika, nego otkriti umijeće življenja.

Jelena Pinter

5 listopad 2019

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti