Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

O nama

Radio Marija i kako je nastala

Sve je počelo 1987. kada je papa Ivan Pavao II. pozvao sve vjernike u Crkvi da se uključe u kreiranje projekta „Nove evangelizacije“ u svjetlu trećeg milenija. Među mnogim najrazličitijim inicijativama koje su poduzeli laici i svećenici koji su se odazvali na ovaj Papin poziv, bili su i laici koji su osnovali Radio Mariju. Radio Marija je rođena kao župni radio 1983. godine u malom gradiću Arcellasco d’Erba, talijanske pokrajine Como u Milanskoj biskupiji. U to vrijeme Radio Marija je služila kako bi župne vijesti, kao i molitve, svete mise i krunice dnevno stizale do njenih slušatelja. To su bile karakteristike Radio Marije do siječnja 1987. godine, kada je od strane laika i svećenika osnovana Udruga Radio Marija. Cilj osnutka ove udruge bio je da se radio osamostali i na neki način odvoji od župe kako bi se program podigao na višu razinu. U isto vrijeme, cijelo područje Italije je bilo pokriveno signalom, tako da se već 1990. godine

Radio Marija Italije smatra za radijsku postaju s nacionalnim pokrivanjem. Sa svojih 800 odašiljača Radio Marija je bila jednaka sa RAI (talijanskim državnim radiom). Zahvalna za dobiveno iskustvo, majčinsko vodstvo i iskazanu milost Blažene Djevice Marije u nastanku i razvitku projekta, Radio Marija Italije je željela to stečeno iskustvo prenijeti i predati drugim narodima, kako bi isti taj misionarski duh zaživio i u njihovim zemljama. Od 1990. godine osnivaju se širom svijeta mnoge Radio Marije, tako da je kao prirodna posljedica širenja projekta bio i osnutak Svjetske obitelji Radio Marije (The World Family of Radio Maria – WFRM) 1998. godine, kao nevladine neprofitne organizacije. Cilj osnutka ove organizacije je bilo preuzimanje skrbi za osnutak Radio Marija širom svijeta i to u administrativnom, tehničkom, financijskom i ustrojbenom smislu. Ipak, najvažnija uloga koju je WFRM preuzela na sebe, bila je budno pratiti duh misije i evangelizacije, kako bi ista karizma povezivala sve Radio Marije širom svijeta. Na taj način, WFRM je odgovorila na poziv Djevice Marije koja želi da se njen glas čuje širom svijeta, putem valova Radio Marije. Danas WFRM ima projekte u 57 zemalja svijeta na četiri kontinenta. Član Svjetske obitelji Radio Marije je i RADIO MARIJA SRBIJE. Njen pravni nositelj u Republici Srbiji je Udruga građana pod nazivom „Udruga Marija“.

Zašto baš radio?

Prednost radija nad ostalim medijima, na primjer televizijom, je ta što radijski program može doći do svojih slušatelja bez obzira gdje se nalazili: u kući, na radnom mjestu, u automobilu ili u prirodi dok se ljudi odmaraju. Isto tako, radio je veliki prijatelj mnogim napuštenim i bolesnim osobama; njima Radio Marija donosi mir i svojim programom nastoji im biti prijatelj u patnji i usamljenosti. Veliki broj je i onih koje je Radio Marija vratila u zajedništvo s Crkvom i bližnjima.

Povijest Radio Marije Srbije

U Republici Srbiji osnutak Radio Marije se pripremao od 2000. godine, a prvo emitiranje programa putem valova Radio Marije je izvedeno 13. studenoga 2003. godine. Toga dana improvizirani studio Radio Marije Srbije, koji je bio smješten u franjevačkom samostanu „Sv. Ivan Kapistan“, Cara Dušana 4 u Novom Sadu, blagoslovili su apostolski nuncij u Republici Srbiji msgr. Eugenije Sbarbaro, beogradski nadbiskup i metropolit msgr. Stanislav Hočevar, subotički biskup msgr. Ivan Pénzes, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović, zrenjaninski biskup msgr. László Húzsvár kao i provincijal franjevačke provincije „Sv. Ćirila i Metoda“ fra Lucije Jagec.

Od 2004. do 2015. godine sjedište i centralni studio Radio Marije Srbije se nalazi u Novom Sadu, Koste Abraševića 16. Dok se početkom 2015. godine seli u Suboticu, Matije Gupca 10/I.

Sve do 2007. godine Radio Marija Srbije je imala svoje odašiljače u Novom Sadu, Subotici, Čantaviru, Somboru, Nišu, Pančevu, Vrdniku i Zaječaru. Danas Radio Marija Srbije ima dozvole za odašiljače u Novom Sadu, Subotici, Somboru i u Nišu.

Specifičnost i kuriozitet Radio Marije Srbije u odnosu na sve ostale Radio Marije u svijetu jest što frekvencije u Subotici i Somboru dijeli s radijskim postajama Srpske pravoslavne crkve i to u Subotici sa radiom „Slavoslovlje“, a u Somboru s radiom „Blagovesnik“. Vlč. Andrija Kopilović je srpnja 2009. godine dogovorio podjelu vremena sa Srpskom pravoslavnom crkvom (svaka četiri sata se smjenjuje program Radio Marije Srbije i radijima Srpske pravoslavne crkve). Radijske postaje Srpske pravoslavne crkve počele su s radom 01. 07. 2009. godine.

Dosadašnji glavni urednici Radio Marije

  • p. dr. Tadej Vojnović, OFM (2003. – 2008.)
  • vlč. Aleksandar Ninković (2008. – 2009.)
  • mons. dr. Andrija Kopilović (2009. – 2011.)
  • vlč. dr. Ivica Čatić (2012. – 2013.)
  • vlč. Jakob Pfeifer (2013. – 2014.)
  • mons. dr. Andrija Anišić (2014. - 2024.)

Sadašnji glavni urednik

– preč. Dragan Muharem (od veljače 2024.)

Programski koncept Radio Marije Srbije

Programski koncept Radio Marije, obuhvaća širenje i unapređivanje evanđeoske poruke radosti i nade u duhu učenja kršćanstva i Katoličke crkve; unapređivanje društvenog i kulturnog rasta kroz promicanje etičkih, društvenih, kulturnih i religioznih vrijednosti da bi se poboljšao zajednički život i podigla cijena ljudskih resursa, uz pomoć radijskih emisija i širenja vijesti o specifičnim vjerskim/duhovnim događajima; zaštita kršćanske kulturne baštine i poticanje duhovnog stvaralaštva; širenje i pospješivanje duha ekumenizma i međureligijskoga dijaloga; širenje duha tolerancije i suživota.

Program je namijenjen, prije svega vjernicima katoličkih župa kao i osobama koje nisu u mogućnosti na drugi način čuti informativne i formativne sadržaje, uglavnom stari i bolesni, a istodobno i potencijalnim slušateljima koji se o vjerskim temama nemaju prilike obavijestiti slušajući ostale radijske postaje ili putem drugih medija. Primarni auditorij su vjernici katoličkih župa svih dobi, a sekundarni svi oni koji prevalentno slušaju vjerske, obrazovne i kulturne radijske programe.

Važno je istaknuti da se kroz cijeli programski koncept naglašavaju: potreba ekumenske suradnje, međureligijskog dijaloga, afirmiranje tolerancije, suživota i dobrih međuljudskih odnosa. Kroz svoje programe i emisije Radio Marija pokušava širiti pozitivne stavove, ističe dobre i poučne primjere te tako doprinosi poslanju Crkve čime služiti cijelom društvu.

Radio Marija u informiranju javnosti osobito ističe i uvažava različitost nacija, jezika, kultura i vjeroispovijesti, pridonoseći stvaranju demokratskog javnog mnijenja, razvitku demokratske duhovne kulture, izražavanju kulturnog identiteta i posredovanja kulturno-umjetničkih vrijednosti s fokusom na multikonfesionalnu zajednicu u željenom području pokrivanja.

Program Radio Marije Srbije je koncipiran po modelu Svjetske obitelji Radio Marije i sastoji se od jedne trećine duhovno-vjerskog sadržaja, jedne trećine pod zajedničkim nazivom humana promocija s naglaskom na znanost i kulturu i jedne trećine koja je popunjena glazbenim sadržajima.

Radio Marija Srbije ostvaruje dvadesetčetverosatni program, na dva jezika: hrvatsko-srpskom jeziku, a emitira i emisije na rusinskom, ukrajinskom, slovačkom i njemačkom jeziku.

Ciljevi Radio Marije Srbije

Cilj Radio Marija Srbije je, kao što i sam moto radija kaže: „Kršćanski glas u vašoj kući“. Radio Marija želi ljudima donijeti Božju riječ, posredovati susret s Isusom Kristom i njegovati duh zajedništva i pomirenja među ljudima. Radio Marija Srbije je u službi lokalne crkve. Svojim programom prati život i događanja u lokalnoj crkvi i tako pomaže vjernicima da budu informirani o svim aktualnim događanjima.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti