Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

In memoriam

dr. Tadej Vojnović ofm (9.5.1939. – 8.11.2008.)

Nakon teške operacije srca u bolnici u Izoli u Sloveniji, 8. studenoga 2008., u 69. godini života, 53. redovništva i 44. svećeništva, umro je fra dr. Tadej Vojnović, prvi direktor Radio Marije Srbije. Bio je vrstan egzegeta, autor čuvene Velike biblijske konkordancije u dva toma, profesor, član Komisije Iustitia et pax, Vijeća za nauk vjere, Vijeća za medije i Vijeća za obitelj Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu.

Fra Tadej Stjepan Vojnović rođen je 9. svibnja 1939. u Čakovcu. U Franjevački red stupio je 5. kolovoza 1956. Prve zavjete položio je 6. kolovoza 1957., a svečane 17. rujna 1962. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1965. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu najprije je 1968. godine postigao licencijat radom „Antun Franki i njegovo doba“, a 1977. godine obranio je doktorsku disertaciju na temu „Prevođenje cjelovite Biblije u Hrvata od prve tiskane Biblije 1831. godine“.

„Božja riječ, uvijek i svuda“

Dr. Tadej Vojnović objavio je mnogobrojna djela od kojih je najpoznatija čuvena Velika biblijska konkordancija u dva toma koju su 1991. zajednički objavile nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost iz Zagreba i Dobra vest iz Novoga Sada. Osim toga, objavljena su sljedeća djela dr. Vojnovića: Biblija Bernardina Frankopana i Biblija hrvatskih protestanata (izvadak iz doktorske disertacije), Zagreb, 1977.; Razgovori o Lukinom evanđelju, Protektor, Zagreb, 1995. (I. izdanje); Razgovori o Lukinom evanđelju, Hrvatska franjevačka provincija, Zagreb, 2004. (II. izdanje); Sinopsa evanđelja, Zagreb, 1994.; Serafsko cvijeće, Priručnik i molitvenik za članove Franjevačkoga svjetovnog reda, Brat Franjo, Zagreb, 2003. Suautor je s Jankom Ranačem i Mihalom Ramačem djela Sveto pismo Novoga zavjeta (prvi prijevod na rusinski) objavljenog u Novom Sadu 2006. Priredio je vjeronaučne listiće: O otajstvu Crkve, O sakramentima, O Isusu Kristu te O Crkvi u suvremenom svetu.

Neumorni hodočasnik

Bio je višegodišnji suradnik u katoličkom listu župe sv. Roka iz Subotice „Zvonik“, gdje je pisao tekstove „Upoznajmo Bibliju“ u nastavcima. Kroz 20 godina (!) redovito je vodio biblijske večeri u prostorijama svoga samostana u Novom Sadu, Cara Dušana 4, na kojima je vjernicima tumačio Sveto pismo i različite teme iz crkvene povijesti, filozofije i života Crkve. Neko je vrijeme bio i izaslanik Provincijalnoga ministra za franjevce u Vojvodini. Neumorno je 38 puta organizirao hodočašća u Svetu zemlju. Posljednje hodočašće održano je u rujnu 2008. godine, kada su s njim hodočastili beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i svećenici Beogradske nadbiskupije. Bio je također omiljeni voditelj duhovnih vježbi redovničkim zajednicama u Srbiji i Crnoj Gori te voditelj Franjevačke zajednice i Franjevačkog svjetovnog reda u Novom Sadu.

Direktor i glavni urednik programa RM

Kao direktor i glavni urednik programa Radio Marije Srbije borio se sve do posljednjega dana svojega života za sve potrebne dozvole i nove frekvencije. Neumorno je kroz pet godina radio na tome da postavi kvalitetne temelje naše radijske postaje, uporno radeći na tome da je pretvori u instrument naviještanja Božje riječi svim građanima Republike Srbije, pod motom „Božji glas u svaku kuću!“

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti