Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Zdravo Kraljice Mira

Zdravo Kraljice Mira

Mnogi od nas ovoga ljeta nisu imali puno opcija za odmor, ljetovanje. Preporučivalo se ostati doma ili posjetiti neko mjesto u okruženju, uživati u izletima i prirodi oko nas.

Svoj sam odmor odlučila provjesti u Međugorju i moliti se Kraljici Mira. I tako sam uspjela otići do Gospe, u Međugorje. Jer, kod nas u Vojvodini, u Subotičkoj biskupiji, mnoga su hodočašća, proštenja i slavlja otkazana. Svetište Gospe Snježne (Tekije) u Petrovaradinu, Bunarić kraj Subotice, …, ove godine nisu organizirali ona lijepa slavlja na koja smo navikli, kojima se uvijek radujemo i rado posjećujemo.

Međutim, tih nekoliko dana u Međugorju kao da mi je zamjenilo te događaje. To živo mjesto, prepuno hodočasnika, ovoga puta bilo je prazno. Ali, toliko sam se tamo navikla na taj mir, tišinu. Rano jutarnje penjanje na Križevac, molitva Križnoga puta i osobna molitva, ove su mi godine protekli bez mnoštva hodočasnika iz raznih dijelova svijeta, bez različitih jezika. No, prijala je molitva kod križa, kada si gore sam, sa svojim mislima, molitvama u srcu i na usnama, i razgovaraš sa svojim Ocem. I kao da imaš sve vrijeme ovoga svijeta.

Isto tako, zalazak sunca i zvjezdano nebo iznad Brda Ukazanja i mir kod Kraljice Mira. Nekoliko sati na tom mjestu zamjenilo je dane, tjedne ljetovanja. I prijalo je, bilo je prekrasno.

I, hvala Bogu i na susretima i novim poznanstvima na takvim mjestima. Osobama koje su ti slične, sa kojima imaš puno toga zajedničkog, i dijeliš svjetonazore.

I onda se tamo počneš osjećati baš onako „domaćim". Kao da je tamo i tvoj dom. No, to mjesto takav osjećaj i pruža. Svi su ljubazni, puni ljubavi i pažnje. Koračaš danima istim ulicama, viđaš iste osobe, uživaš u toj ljepoti, miru i ljubavi. Tišini i molitvi. Gospi i križu.

I na svetkovinu Velike Gospe pomalo ti smeta gužva, mnoštvo hodočasnika. Tamo si tako domaći, a ipak hodočasnik. Kao što smo i hodočasnici na ovoj zemlji. I kao takvima, neprestano nam je potrebna molitva, ljubav, mir. Potražimo Marijansko svetište u svojoj okolici, ukoliko nismo u prilici putovati. Možemo se moliti i u svojoj župi, svom domu.

Bog čuje sve naše molitve, poznaje naše srce. Iskoristimo ovo neobično vrijeme za izgradnju Crkve u našim domovima, obiteljima, i molitveni kutak u svom srcu.

Jelena Pinter

15 listopad 2020

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti