Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

NAJAVA: Duhovno hodočašće: Tvoj narod na putu - Zaragoza

NAJAVA: Duhovno hodočašće: Tvoj narod na putu - Zaragoza

Zahvaljujući molitvenoj inicijativi Svjetske obitelji Radio Marije pod nazivom „Tvoj narod na putu”, danas, 18. svibnja 2024. u 16 sati, sve radipostaje svih Radio Marija u svijetu bit će ujedinjene u molitvi Gospine krunice iz bazilike Gospe od Pilara u Zaragozi, Španjolska.

Kada je papa Ivan Pavao II. došao na hodočašće u svetište Gospe od El Pilara u Zaragozi, nazvao je Gospu od El Pilara Majkom španjolskog naroda. Mogli bismo reći da za narode koji govore španjolski jezik, svetište El Pilar u Zaragozi ima sličan značaj kao Fatima za Portugalce ili Knock za Irce.

Različiti izvori opisuju Gospinu vezu sa Zaragozom na sljedeći način. Dok je Gospa bila u Efezu prije Uznesenja, ukazao joj se Isus i zamolio je da s anđelima ode vidjeti svetog Jakova koji je u to vrijeme bio u Zaragozi. Trebala je reći Jakovu da Isus želi da se vrati u Jeruzalem kako bi bio ubijen. Tradicija svetišta El Pilar, kako ga zovu Španjolci, kako ga je Gospa dala u ukazanju s. Mariji Agredi opisanom u Božjem gradu, kaže da su Gospu anđeli odnijeli na oblaku u Zaragozu tijekom noć. Dok su putovali, anđeli su sagradili mramorni stup i minijaturnu sliku Gospe. Gospa je poručila svetom Jakovu i dodala da se na mjestu ukazanja sagradi crkva. Stup i slika trebali su biti dio glavnog oltara. Posebne milosti i zaštita bit će dodijeljene narodu Zaragoze u zamjenu za čistu pobožnost prema našem Gospodinu i Gospi. U crkvici se počela slaviti misa i ljudi su počeli štovati Gospu kroz sliku koju su tamo ostavili ona i anđeli. Dvanaest godina prije Gospina Uzašašća na nebo narod Španjolske štovao je Gospu kao Gospu od Pilara. Prema s. Mary Agreda, Gospa je imala 54 godine i živjela je u Efezu kada se to dogodilo, a imala je 67 godina kada je uznesena na nebo, tako da se ukazala u Zaragozi dvanaest ili trinaest godina prije svog Uznesenja. Ovo je jedino ukazanje Gospe za koje smo čuli da se dogodilo prije njezina Uznesenja. Godina kada se dogodilo ovo ukazanje bila je cca. 40. ili 41. godine nove ere.

Mnogi kraljevi Španjolske, mnogi drugi strani vladari i sveci iskazali su svoje poštovanje pred ovim Marijinim kipom. Među najistaknutijima su: sveti Ivan od Križa, sveta Terezija Avilska, sveti Ignacije Lojolski i blaženi William Joseph Chaminade. Bazilika Gospe od Pilara jedna je od dvije bazilike u gradu Zaragozi, i konkatedrala je grada zajedno s obližnjom Katedralom Spasitelja (špa. La Seo de Zaragoza). Arhitektura je baroknog stila, a sadašnja zgrada pretežno izgrađena između 1681. i 1872. godine.

Tijekom Španjolskog građanskog rata 1936.–1939. na baziliku su bačene tri bombe, ali nijedna nije eksplodirala. Dvije od njih su još uvijek izložene u bazilici.

Budimo ujedinjeni u molitivi Gospine krunice iz bazilike Gospe od Pilara u Zaragozi, 18. svibnja 2024. u 16:00 sati s milijunima slušatelja svih radiopostaja Radio Marija u svijetu.

18 svibanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti