Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

NAJAVA: VIDEO: Prijenos biskupskog ređenja mons. Štefkovića na Radio Mariji Srbije

NAJAVA: VIDEO: Prijenos biskupskog ređenja mons. Štefkovića na Radio Mariji Srbije

Biskupsko ređenje i preuzimanje službe novoimenovanog zrenjaninskog biskupa Mirka Štefkovića u subotu, 1. lipnja u 11 sati u katedrali svetog Ivana Nepomuka u Zrenjaninu prenosit će Radio Marija Srbije u suradnji sa Laudato TV.

Glavni zareditelj je beogradski nadbiskup i metropolit, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda Ladislav Nemet. Suzareditelji su apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Santo Rocco Gangemi i srijemski biskup Fabijan Svalina.

Dvojica prezbitera pratitelja su preč. Josip Štefković i vlč. József Koleszár.

Pozdravnu riječ novozaređenome biskupu na kraju slavlja uputit će u ime biskupa jedan od članova Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda; u ime Zrenjaninske biskupije mons. László Gyuris, u ime vjernika laika na mađarskom jeziku József Lőrincz te u ime vjernika laika na hrvatskom jeziku Alisa Oravec.

Papa Franjo imenovao je u ponedjeljak 18. ožujka 2024. tadašnjeg ekonoma Subotičke biskupije mr. sc. Mirka Štefkovića novim zrenjaninskim biskupom.

Mirko Štefković rođen je 24. rujna 1977. godine u Subotici (Tavankutu) kao drugi od trojice sinova Ivana i Dominike rođene Ivanković. Stariji brat Josip je dijecezanski svećenik, a trenutačno vrši službu dekana Somborskog dekanata i župnika u somborskim župama Uzvišenja sv. Križa i Sv. Nikole Tavelića. Mlađi brat Nikola je oženjen i ima troje djece. Otac je preminuo 1994. godine te je majka u skromnim uvjetima sama othranila trojicu sinova.

Osnovnu školu je pohađao u Tavankutu, pa u Starom Žedniku i u Subotici, a potom je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“ u Subotici stekao srednjoškolsko obrazovanje. Godinu dana je zatim proveo u Nišu na odsluženju vojnog roka, a po povratku kući u ljeto 1997. godine ga je subotički biskup, mons. dr. János Pénzes, kao svećeničkog kandidata poslao u Rim, gdje je najprije dvije godine proveo u zavodu za odgoj duhovnih zvanja „Casa Balthasar“, a ostalih šest godina je boravio u Papinskom kolegiju Germanicum et Hungaricum. Studij filozofije pohađao je od 1998. do 2000. godine na Papinskom sveučilištu Urbanijana, a potom je studirao teologiju na Papinskom sveučilištu Gregorijana, gdje je 2006. godine postigao licencijat iz fundamentalne teologije.

Biskup Pénzes ga je 3. svibnja 2003. godine u Rimu zaredio za đakona, te je godinu dana proveo na pastoralnoj praksi u župi Snježne Gospe u Horgošu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 2004. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Po povratku s poslijediplomskog studija imenovan je osobnim biskupovim tajnikom i bilježnikom u Biskupskom ordinarijatu, a te dužnosti je vršio do 2020. godine, da bi 2021. godine bio imenovan biskupijskim ekonomom i ravnateljem svećeničkog doma „Josephinum“. Od 2011. godine povjerene su mu i službe biskupijskog ceremonijara i glasnogovornika, koje je obnašao do 2023. godine.

Pomoćnim tajnikom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda imenovan je 2010. godine, da bi 2016. godine bio izabran za njezinog generalnog tajnika, a tu dužnost je vršio do 2021. godine.

Osim navedenih služba od svibnja 2007. do lipnja 2011. godine bio je glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista „Zvonik“, te u više mandata član Zbora biskupijskih savjetnika, Prezbiterskog i Ekonomskog vijeća biskupije, kao i Odbora za komemoraciju nevinim žrtvama stradalima 1944. i 1945. godine na području Grada Subotice. Na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije predaje fundamentalnu teologiju. Redoviti je suradnik Radio Marije Srbije. U slobodno vrijeme bavi se brzim hodanjem i biciklizmom, a član je svećeničke reprezentacije u malom nogometu.

Pored materinjeg hrvatskog, govori srpski, mađarski, talijanski i njemački, a služi se i engleskim jezikom.

30 svibanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti