Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Radio Marija Srbije prenosi ređenje subotičkog biskupa Ferenca Fazekasa

Radio Marija Srbije prenosi ređenje subotičkog biskupa Ferenca Fazekasa

Radio Marija Srbije na svojim frekvencijama, mobilnim aplikacijama i mrežnoj stranici, u subotu 11. studenog prenosit će ređenje novog subotičkog biskupa mons. Ferenca Fazekasa koje će početi u 10:30 sati molitvom Gospine krunice, a koju će predvoditi djelatnici Radio Marije u katedrali Svete Terezije Avilske u Subotici.

Glavni zareditelj bit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, a suzareditelji kaločko-kečkemetski nadbiskup mons. Balász Bábel i sisački biskup mons. Vlado Košić.

Mons. Ferenc Fazekas preuzeo je privremenu upravu Subotičke biskupije nakon preminuća biskupa mons. Slavka Večerina u kolovozu 2022. godine, a odlukom Svetog Oca Franje 7. listopada 2023. godine imenovan je novim biskupom Subotičke biskupije koja je crkveno područje s najvećim brojem katolika u Republici Srbiji. Biskupija ima 110 svećenika i 89 župa te oko 175 tisuća katoličkih vjernika, među kojima je znatan broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

Gostujući u programu Radiotelevizije Vojvodine mons. Fazekas rekao je kako veliku zahvalnost duguje crkvi u Hrvatskoj, gdje se školovao, ima većinu prijatelja i crkvene braće te je naglasio da će se zalagati za afirmaciju i očuvanje hrvatskog jezika na bogoslužjima u crkvama Subotičke biskupije koja obuhvaća područje Bačke u Vojvodini, odnosno Srbiji.

Ferenc Fazekas rodio se u Bečeju 29. rujna 1958. godine. Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu je studirao od 1977. do 1984. Za svećenika je zaređen u subotičkoj katedrali na Petrovo 1984. godine. Bio je vikar u Župi Presvetog Trojstva u Somboru od 20. listopada 1984. do 17. svibnja 1986., a upravitelj župe kao i vikarski pomoćnik u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Bačkoj Topoli od 17. svibnja 1986. do 1. rujna 1988. Upraviteljem Župe sv. Ladislava u Bogojevu i Rođenja Marijina u Lemešu bio je od 1. rujna 1988. do 15. prosinca 1993., a zatim i župnik u istom mjestu od 15. prosinca 1993. do 20. listopada 1994. Tada je imenovan župnikom u Senti, u župi Sv. Franje Asiškoga, a od 10. listopada 1998. do ljeta 2021. bio je župnik u Bačkoj Topoli, u župi Pohoda Blažene Djevice Marije i kasnije utemeljenoj vikariji Srca Isusova. U kolovozu 2021. imenovan je župnikom župe Sv. Jurja u Subotici i generalnim vikarom Subotičke biskupije. Bio je članom biskupijskog Vijeća za Caritas i Prezbiterskog vijeća za mandata umirovljenoga biskupa Ivana Penzeša, a jedno vrijeme i njegov konzultor. Također, od 2005. do 2021. bio je i dekan Bačkotopolskog dekanata. Govori mađarski i hrvatski jezik.

Osim Radio Marije Srbije, ređenje novoimenovanog subotičkog biskupa Ferenca Fazekasa prenosit će i Pannon RTV, s tumačenjima na mađarskom jeziku, Radio-televizija Vojvodine na prvom kanalu, gdje će Subotička biskupija osigurati tumača za hrvatski jezik, i na drugom kanalu, gdje će tumačenje biti na mađarskom jeziku. Osim toga biskupsko ređenje će se moći pratiti i preko Hrvatskog katoličkog radija, Laudato televizije, te mađarske EWTN Katolikus Televízió.

Dan uoči ređenja, u petak 10. studenog, s početkom u 18 sati bit će slavljena svečana Večernja u subotičkoj katedrali. Tom prigodom mons. Fazekas će pred apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Santom Gangemijem položiti ispovijest vjere i prisegu vjernosti. Liturgijski vodič nalazi se OVDJE.

9 studeni 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti