Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Riječ urednika

Uskrsna čestitka direktora programa Radio Marije mons. dr. Andrije Anišića

Poruku i čestitku prenosimo u cijelosti.

MIR VAMA! NE BOJTE SE! SVE ĆU PRIVUĆI K SEBI…

Dragi prijatelji Radio Marije!

I ove godine u Velikom tjednu razmatrali smo najveće događaje iz Isusovog života. Zato se Veliki tjedan i naziva velikim. Zahvaljivali smo Isusu na daru sakramenta euharistije i svetoga reda na Veliki četvrtak. Podsjetili smo se tada i njegove Nove zapovijedi ljubavi i ustanove Caritasa pa smo toga dana skupljali i posebne darove za našu braću i sestre koji oskudjevaju u onom najnužnijem za svakodenvni život. Osim toga proživljavali smo i najbolnije trenutke Isusovog života: agoniju na Maslinskog gori, u Getsemanskom vrtu kada se krvlju znojio; Judinu izdaju poljupcem; Isusovo uhićenje te sudski proces prožet izrugivanjem, pljuvanjem i udarcima; trnovu krunu; mučko bičevanje i konačno nepravednu osudu; križni put, razapinjanje i smrt na križu. Bolno da bolnije ne može biti. Strašno da strašnije ne može biti. No, prije nego će se to dogoditi Isus je govorio da će uskrsnuti. Htio je pripremiti učenike na te strahote koje će biti uzrokom njihove velike i teške kušenje: Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne (Mt 16,21; usp. Lk 9,22; Mt 17,9). Sv. Luka je, pak, u Djelima apostolskim zapisao da je to trebalo da se dogodi: Trebalo je da Krist trpi i uskrsne od mrtvih (Dj 17,3). Time je jasno rekao da njegova smrt neće biti „kraj“ jer će „treći dan uskrsnuti“. Njegovo usrsnuće jest znak njegove pobjede i početak ostvarivanja onoga što je obećao: A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi (Iv 12,32). Možda bi točnije bilo reći: sve ću privlačiti k sebi, jer to „privlačenje“ traje već gotovo dvije tisuće godina ali očito, još nije „sve privukao k sebi“, dapače, veliku većinu čovječanstva još treba privući k sebi.

Kako to Isus „privlači k sebi“? Na jedinstven i čudesan način: nenasilno, blago, nježno ali uporno i ustrajno i vrlo, vrlo strpljivo. On ima vremena. Isus doista privlači k sebi „konopcima ljubavi“ (usp. Hoš 11,4). Svoje ljubavi! Ljubavi koja je bila tako nesebična i snažna da je za nas život dao. Nakon uskrsnuća, Isus prvilači k sebi još jednim neprocjenjivim darom – mirom. Mir vama! To je njegov uskrsni pozdrav (usp. Lk 24,36; Iv 20,19.21.26). Isus nam je dao i ostavio svoj mir. Svatko tko je „privučen“ od Isusa uživa u neprocjenjivom daru njegovog mira. Isus privlači i jednim divnim ohrabrenjem. Ohrabrenje je to  koje je svima, i u ovo vrijeme, jako potrebno! Ne bojte se! (Mt 28,10), tim riječima uskrsli Isus ohrabruje svoje uplašene i zbunjene učenike.

Dok budemo ovih svetih dana zahvaljivali Isusu za njegovu ljubav prema nama što je po svom križu, po svojoj muci i smrti na križu, spasio nas i svijet i dok budemo slavili Uskrs nek snažno odjeknu u nama ove riječi uskrslog Gospodina: Mir vama. Ne bojte se! Dopustimo Isusu da nas skroz privuče k sebi i neka nam podari milost i snagu da se od njega nikada ne udaljimo, pa ćemo uvijek živjeti bez straha, jer onaj koji vjeruje i ljubi Isusa, ne boji se i uživa milinu njegove blizine, pravi mir i pravu radost. To želim svima vama dragi slušatelji, volonteri i dobročinitelji naše radio Marije. Aleluja. Sretan Uskrs!

Sretan Uskrs želim svima u ime vodstva hrvatske redakcije Radio Marije Srbije: u ime predsjednika udruge „Marija“ dr. sc. Dražena Marića, u ime našeg koordinatora Nikole Jaramazovića, u ime našeg tehničara Miroslava Stantića te naših vrlih voditelja: Darija Martona i Darka Temunovića.

Vaš urednik,

mons. dr. Andrija Anišić

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti