Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Edukacija o zaštiti maloljetnika

Edukacija o zaštiti maloljetnika

U Srijemskoj Mitrovici održana je druga edukacija o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi, prenose mrežne stranice Srijemske biskupije.

Radno-formativni susret svećenika i biskupa Srijemske biskupije započeo je u 10 sati u Sr. Mitrovici, u ponedjeljak 20. svibnja 2024., na spomendan Marije Majke Crkve. Nakon uvodnog pozdrava i poticaja srijemskog biskupa, mons. Fabijana Svaline, mr. sc. Dario Hrga iz Đakova održao je edukaciju o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi. Izlagač je ponajprije predstavio odredbe i promjene uvedene u Zakonik kanonskog prava kroz proteklo razdoblje, te druge crkvene dokumente, pravilnike i odredbe vezane uz ovo važno pitanje, kako na razini sveopće Crkve, tako i na našem području. Predstavio je i tri priručnika HBK dostupna na mrežnim stranicama Biskupske konferencije, s kojima su se svećenici Srijemske biskupije već upoznali na prošlogodišnjoj edukaciji održanoj u lipnju. Hrga je izdvojio ključne pojmove, te ih protumačio, te nastavio s izlaganje s prihvatljivim oblicima rada svećenika i laika u Crkvi s maloljetnicima u redovitom pastoralu.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava, gdje su svećenici mogli iznijeti svoja pitanja i zapažanja vezana uz temu.

Drugi dio formativnog susreta bio je posvećen praktičnim pitanjima župne administracije kroz pravne odredbe, te je na tu temu doc. Dr. msc. Zdenko Ilić, sudski vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, održao iscrpno izlaganje, s posebnim osvrtom na Matične knjige te ženidbena pitanja. Upoznao je svećenike s pravnim odredbama vezanima uz ženidbu u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, budući da se svećenici na ovim prostorima gotovo svakodnevno susreću s pitanjem mješovitih ženidbi.

Nakon zaključnih napomena i aktualnih obavijesti, kancelar Srijemnske biskupije ukratko je predstavio pismo pape Franje župnicima svega svijeta, te im podijelio po primjerak, a susret je završen zajedničkim objedom i druženjem. Nastavak je ovo sustavnog rada Srijemske biskupije na formaciji svih uključenih u pastoral, kako bi bili upoznati s aktualnim odredbama te dobili konkretnu pomoć i smjernice u pozitivnom pristupu i radu s vjernicima na prihvatljiv i siguran način za sve uključene.

7 lipanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti