Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Indonezija priznala kršćanski identitet, ime Isusa Krista sada se smije službeno koristiti

Indonezija priznala kršćanski identitet, ime Isusa Krista sada se smije službeno koristiti

Kršćani u većinski muslimanskoj Indoneziji ovog su Uskrsa proslavili ne samo Isusovo uskrsnuće, nego i povijesno priznanje njihovog identiteta u toj azijskoj zemlji, objavili su 31. ožujka 2024. indonezijski mediji, prenosi KNA.

Indonezijske vlasti odlučile su službeno koristiti ime Isus Krist umjesto muslimanske oznake “Isa Al-Masih” (Mesija).

O. Franz Magnis-Suseno, njemački isusovac i dugogodišnji rektor Visoke filozofske škole Driyarkara u Jakarti, u razgovoru za KNA izrazio je radost zbog toga poteza indonezijskih vlasti.

Ta je reforma važan znak da umjerena muslimanska masovna organizacija Nadlatul Ulama i slijedom toga indonezijska država “kršćane smatra prijateljima i stoga želi priznati njihov identitet”, rekao je o. Franz. Reformu je krajem prošle godine najavio indonezijski predsjednik Joko Widodo. U siječnju je izdan dekret o tome, koji je na Uskrs stupio na snagu.

Kršćani su proteklih desetljeća bili često cilj diskriminacije i napada islamista i muslimanskih terorista. Predsjednik Widodo protivnik je radikalnog političkog islama. Tijekom kampanje za predsjedničke i parlamentarne izbore u veljači gotovo nisu zabilježeni napadi na pripadnike manjinskih vjerskih zajednica poput kršćana ili islamske zajednice Ahmadiyya, koju većinski muslimani u Indoneziji smatraju otpadničkom.

Kršćani čine oko 10 posto stanovništva Indonezije koje ukupno broji 275 milijuna. Time su najveća vjerska manjina u toj zemlji. Oko dvije trećine indonezijskih kršćana čine protestanti, a jednu trećinu katolici.

2 travanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti