Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Mala Gospa i obiteljski dan u Novim banovcima

Mala Gospa i obiteljski dan u Novim banovcima

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije proslavljen je svečano  i u duhovnoj posebnosti jer  tada župa u Novim Banovcima obilježava svoj crkveni god.

Misno slavlje ove godine je predvodio župnik iz Hrtkovaca, vlč.  Ivica Živković uz koncelebraciju vlč. Zdravka Čabrajac, župnika u Golubincima i domaćeg župnika Dušana Milekić.

Na početku misnog slavlja vlč. Milekić je pozdravio subraću svećenike, vjernike iz okolnih župa (Inđije, Stare Pazove, Zemuna…) kao i župljane Novih Banovaca te potakao na otvorenost duha i srca zagovoru i predanju Majci Božjoj.

Župnik se u homiliji dotakao odlomka proroka Miheja kako je Betlehem najmanji od svih kneževina, te kazao: „Učini li nam se da su nam životi maleni, neznatni, da ne ostavljaju nekog posebnog traga osim manjoj skupini ljudi. A opet Bog govori kako sa svakim može činiti velika i istinita djela koja odjekuju u vječnosti. Dok i samo Evanđelje stave pred nas rodoslovlje Isusovo… zar svaki čovjek ne želi da zna čiji je, komu pripada, odakle je… I ako to zemaljsko određenje nam toliko znači, koliko više smo ponosni i u radosti kada znamo da smo od Boga. Na tu radost, pouzdanje i predanje poziva  i upućuje nas sama Marija.

Predsjedatelj euharistijskog slavlja, vlč.  Živković je na koncu mise zahvalio na pozivu i zajedništvu koju je imao sa zajednicom te nakon posvetne molitve Blaženoj Djevici Mariji podijelio blagoslov prisutnima. Župnik je vjernike pozvao na čast i osvježenje pripravljeno u župnom dvorištu.

Obiteljski dan

Nedjelja nakon blagdana Male Gospe i u ovoj godini je bila posvećena obitelji. Obiteljski dan je organiziran u zajedništvu župa Novi Banovci i Inđija. Obitelji i župljani bili su pozvani biti dio misnog slavlja čija je nakana bila blagoslov obitelji.

U homiliji prema čitanjima koja su govorila o opomeni bližnjeg i ljubavi koja teži vratiti ga pravome putu, velečasni Milekić se dotakao ozbiljnosti propasti koja prijeti danas čovjeku, obitelji, zajedništvu, ljudskoj duši. „Opomenuti bližnjeg je prožeto ljubavlju za njegovo spasenje a ne iz položaja uzvišenosti ili oholosti. Kao kršćani Bog nas postavlja stražarima doma svog i Crkve. Bog izbavlja nas i ulijeva snagu da drugima budemo putokaz. Jer propast  koja je već zahvatila svijet ne nosi male već itekako teške i ozbiljne posljedice. Nismo pozvani šutjeti na sve to. Zato Gospodine neka sačuva i blagoslovi svakoga od nas, naše obitelji i svoju Crkvu.

Na koncu mise, obitelji su se posvetile zagovoru nebeske Majke, te su i popodne provele u zajedništvu: pripravili su zajednički ručak, družili se i igrali, na radost najmlađih.

15 rujna 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti