Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Mons. Stjepan Beretić proslavio zlatni jubilej svećeništva

Mons. Stjepan Beretić proslavio zlatni jubilej svećeništva

U subotu 10. veljače u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, zlatni jubilej – 50 godina svećeništva proslavio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, objavio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

Geslo mlade mise mons. Beretića bilo je »Na meni je Duh Gospodnji, jer me pomaza. Posla me Radosnu vijest donositi siromasima«, a kako je u homiliji rekao »usudio sam se uzeti riječi koje označavaju Mesiju. Svojim đacima sam puno puta govorio da je svaki Isusov učenik dužan ljudima donositi radost. I svećenik treba biti na radost ljudima. Dragi Bog je mene razveselio kad me biskup Matiša poslao u Kanjižu. To je bila moja prva prilika da nosim radost«, rekao je slavljenik.

Tako je osim u Kanjiži radost nosio i u stolnoj župi sv. Terezije u Subotici (od 1975. do 1977. godine), Baču, Tovariševu i Deronjama, na Kelebiji, a od 16. srpnja 1985. godine, gotovo 39 godina radost donosi i u župi stolne bazilike Svete Terezije Avilske u Subotici.

»Pedeset godina sam uronjen u more ljubavi koje Duh Sveti ulijeva u srca Božjega naroda. Hvala Bogu, biskupima i svećenicima koji su mi i poslije mojih padova pomogli ustati. Od mene slaboga je očekivao da idem i donosim rod, a ja sam samo slab čovjek. Zato svaki dan molim Boga za ljude koje je iz ove sredine pozvao u svoju službu i za sve naše bogoslove i sjemeništarce, za redovnike  i redovnice.«

Mons. Beretić je završio citatom fra Bonaventure: »Hoću li Gospode i ja u raj? Želim. Ali sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj, a ja na niskom stojim.« »Danas molim oproštenje, molim i blagoslov da dragi Bog po Gospinom zagovoru primi moju zahvalu, a preostali dio moga života neka bude Bogu na slavu, a meni i povjerenom narodu na spasenje.«

Svečanosti slavlja doprinijelo je zajedništvo biskupa subotičke biskupije Franje Fazekasa i velikog broja svećenika okupljenih oko jubilarca, kao i veličanstveno pjevanje katedralnog zbora Albe Vidaković pod vodstvom mo. Miroslava Stantića.

Mons. Beretić rođen je u Somboru 1947. godina gdje je završio osnovno školovanje. Po završetku biskupijskog sjemeništa Paulinum, studij teologije je završio na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu, a za svećenika je zaređen 17. veljače 1974. godine u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru polaganjem ruku tadašnjeg subotičkog biskupa Matije Zvekanovića.

U Subotičkoj biskupiji obnašao je različite dužnosti, a neke i sada obnaša. Bio je cenzor Subotičke biskupije, član Zbora biskupijskih savjetnika, dekan dekanata Subotica – Stari grad, arhiprezbiter Podunavskog, Bačkog – Stolnog (katedralnog) arhiprezbiterata. Dugi niz godina bio je biskupijski savjetnik, a u više navrata i biskupski vikar. Djelovao je i u više biskupijskih vijeća.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 30. prosinca 1998. godine naslovom kapelana Njegove svetosti. Bio je kateheta u gimnaziji Svetozar Marković i gimnaziji Dezső Kosztolányi, te i predavač na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije.

Bio je i dugogodišnji suradnik Katoličkog lista »Bačko klasje«, redovito piše za Katolički list »Zvonik«, jedan je od prvih članova KD »Ivan Antunović«, te je bio i predsjednik društva. Bio je i urednik, a još uvijek je suradnik »Subotičke Danice«. Sastavio je molitvenik „Slava Božja“, a tu su i brojne knjige koje je napisao i priredio. Puno toga je istraživao i radio da se sačuva povijest te župe, Crkve u Bačkoj uopćeno, pa i tih prostora i našega naroda, a to dokazuje i njegova posljednja knjiga koja nosi naslov »Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj«.

Mons. Beretić poznat je i po svojim propovijedima, a neke od njih objavljene su u knjigama: »Dužijanca u srcu« i »Čudesna bunarićka noć«.

Katedralni župnik mons. Beretić je svom poglavaru već podnio odreknuće od službe (što je dužan svaki svećenik uraditi kad napuni 75 godina života), a kako je u intervjuu za tjednik »Hrvatska riječ« rekao: »Sve sam to već napravio, ali evo imam produljeni boravak.«

12 veljača 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti