Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Nadbiskup Nemet na Pepelnicu predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

Nadbiskup Nemet na Pepelnicu predvodio misno slavlje u beogradskoj katedrali

Misu sa obredom pepeljenja u katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu, 14. veljače na Čistu srijedu, predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet SVD u koncelebraciji sa katedralnim župnikom vlč. Mihaelom Sokolom, mons. Grzegorzom Chudekom, ekonomom Nadbiskupije i vlč. Andrejom Đuričekom, prenose mrežne stranice Beogradske nabiskupije.

Na početku misnog slavlja, nadbiskup Nemet podstaknuo je sve vjernike na post, molitvu i pokoru rekavši da je potrebno iz života odstraniti stvari koje čovjeka drže daleko od Boga ili ne dozvoljavaju da se čovjek Njemu približi.

Razmišljajući u svojoj propovjedi o težini čovjekovog priznavanja grijeha samom sebi, o tome kako greška koju čovjek načini prelazi u grijeh. „Živeći u ovom svjetu, mi smo dio te socijalne strukture u kojoj se događa i zlo i grijeh, strukturalni grijeh postoji kao takav, gdje smo svi mi odgovorni za to kako živimo“, rekao je nadbiskup osvrnuvši se na trenutnu situaciju u svijetu, svijetu kome u ovom vremenu Korizme takođe treba obraćenje, pokora i molitva.

„Grijeh postoji samo tamo gdje prihvatamo Boga kao Oca svih stvorenih stvari“, istakao je propovjednik.

Nastavivši dalje svoje razmišljanje o grijehu, njegovom nastajanju ali i trenutku kada čovjek nemogavši izdržiti toliki teret grijeha, dolazi kod Boga i traži pomoć, traži novu priliku i traži oprost „ kada sagriješimo, tražimo mogućnost kako moliti Boga za oproštaj, jer Bog je taj koji oprašta, a najveći grijesi nisu oni koji su vidljivi, nego oni koji se događaju u čovjekovom srcu poput rata, mržnje, svega onoga što je loše, pad, nedostatak ljubavi. Sve to izlazi iz čovjekovog srca i tek kada se formira u srcu ono se pretače u realni svjet u konkretnim djelima. Ali prvo što je došlo do naše misli do našeg uma i onda se tek vidljivo stvara“.

Zaključivši propovjed razmišljanjem o samom čovjekovom odnosu prema Bogu kao i borbi protiv zla koja mora biti konkretna u čovjekovom životu i čovjekovom srcu ali ne takva da je svi vide, i da svi za nju znaju, već da se ta borba odvija u samom čovjekovom srcu, u skrovitosti. „Svatko od nas zna gdje stoji, kako se odnosimo prema Bogu, kako se odnosimo prema našim bližnjima i prema stvorenom svjetu. Neka ovo korizmeno vrijeme koje počinje, bude podsticaj za sve nas da ispitamo naš život u svjetlu Isusove Riječi, neka nam On pomogne da otkrijemo šta nas sputava da mu se približimo“, zaključio je.

Nakon propovjedi usljedio je blagoslov pepela kao i obred pepeljenja.

19 veljača 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti