Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

O osnivanju bratstva OFS-a i Frame u Beogradu

O osnivanju bratstva OFS-a i Frame u Beogradu

Jedanaestog od trinaest utoraka pobožnosti sv. Antunu Padovanskom, 23. svibnja 2023., u beogradskoj Župi sv. Antuna misu je predslavio gvardijan Samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori fra Davor Petrović koji je održao i predavanje o Franjevačkom svjetovnom redu (OFS) i Franjevačkoj mladeži (Frama) s namjerom osnivanja bratstva u glavnom gradu Srbije.

U uvodu u misno slavlje predsjedatelj je potaknuo sve prisutne da u zajedništvu zaista postaju Isusovi učenici, učenici koje Isus uvijek iznova i iznova potiče, daje im svoga Duha Branitelja, svoju majku Mariju kao i druge darove, poput svetaca kao što je sv. Antun, ne bi li na taj način, potaknuti njihovim primjerom postali svjedoci svoje vjere.

Fra Davor je u propovijedi govorio o temi 11 utorka – Majci Božjoj, te o sv. Anti za čiju se svetkovinu pripremaju vjernici diljem svijeta. Ova dva velika sveca predstavljaju univerzalne svece koje slave svi ljudi diljem svijeta bez obzira na nacionalnost, boju kože ili jezik. „Njima su posvećena mnoga svetišta, zašto? Jer smo mi vjernici u njima prepoznali uzore svoje vjere, vidjeli smo kako i na koji način ljube Krista i da su spremni pretrpjeti sve da bi Krista i njegovu vjeru pronijeli svim narodima, a to nije bilo nimalo lako“, istaknuo je fra Davor.

Ti sveci bili su utjelovljenje i primjer dobrog čovjeka, a bilo ih je lako prepoznati po njihovoj dobroti i ljubavi koju su širili oko sebe, ljubavi prema samom Isusu i svakom čovjeku koji je stvoren na sliku Božju. Međutim, kako je istaknuo propovjednik, „lako je prepoznati dobrog čovjeka, ali teško je biti dobar čovjek“. Jer ista rečenica – biti dobar čovjek, podrazumijeva žrtvu i trud što i nije uvijek lako, naprotiv, ali uz uzore poput Blažene Djevice Marije i sv. Antuna, ta žrtva postaje vječna nagrada.

„Dakle, ono što liječi čovjeka nije izbjegavanje patnje i bježanje od boli i bježanje od drugih. Pa od čega bježimo braćo i sestre? Isus nije bježao od svoga križa, i sveti Franjo je bježao, ali je prepoznao Božju ljubav. Sposobnost prihvaćanja duše najteža je zadaća i vježba za nas kršćane, u njoj sazrijevamo i nalazimo smisao u zajedništvu s Kristom koji je neizmjerno patio, u ljubavi prema nama koji smo Isusa upoznali i koji u njega vjerujemo. Moramo neizmjerno trpjeti u ljubavi i sve činiti iz ljubavi jedni prema drugima“, potaknuo je propovjednik.

Na kraju mise domaći gvardijan i župnik fra Ilija Alandžak zahvalio je predsjedatelju za propovijed i zajedništvo za oltarom. Uslijedilo je kratko predavanje za sve zainteresirane vjernike u kojem su predstavljeni OFS i Frama.

Fra Davor je bio provincijski duhovni asistent za OFS i Framu te je u izlaganju potaknuo sve koji žele sudjelovati u osnivanju i učlaniti se u ta franjevačka bratstva pri beogradskom Samostanu sv., Antuna Padovanskoga da to i učine.

Nazočnima je pojasnio opća pravila ustanovljenja i protumačio postojeće dijelove Statuta. Naglasio je da nije važan broj, nego želja i žar koji postoji u srcima vjernika, s obzirom na činjenicu da je Katolička Crkva manjinska na tim prostorima. Razdoblje novicijata, duhovne priprave za privremene zavjete, traje godinu dana, nakon čega se, ovisno o osjećaju spremnosti, polažu zavjeti, čime se postaje punopravni član bratstva. OFS je jedina organizacija koju je službeno prihvatila Katolička Crkva u kojoj laici nastoje živjeti poput sv. Franje i njegovih franjevačkih sljedbenika.

25 svibanj 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti