Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa Franjo: Duh nas oslobađa od straha i daje da osjetimo Božju ljubav

Papa Franjo: Duh nas oslobađa od straha i daje da osjetimo Božju ljubav

Duh Sveti oslobađa nas od straha: kad poput učenika na Pedesetnicu gubimo nadu, „zatvorimo se u sebe“, Duh Sveti nam daje da osjetimo Božju blizinu i tako njegova ljubav tjera strah, tješi nas i osvjetljava put u nevolji.

Papa Franjo to je naglasio prije molitve Kraljice neba, koju je izmolio s prozora radne sobe u Apostolskoj palači, nakon svečanog misnog slavlja na Duhove, 28. svibnja 2023. u bazilici svetog Petra.

Podsjetio je da nas Evanđelje vodi u dvoranu Posljednje večere, gdje su se apostoli sklonili nakon Isusove smrti. Uskrsli se na uskrsnu večer ukazuje upravo u toj situaciji straha i tjeskobe i, dahnuvši u njih, reče: „Primite Duha Svetoga“.

Poput učenika, povlačimo se u sebe iz straha

Tako Krist, objasnio je Papa, „želi osloboditi učenike od straha koji ih drži zatvorenima u kući, kako bi mogli izaći i postati svjedoci i navjestitelji evanđelja“.

Sveti Otac istaknuo je da su se s Isusovom smrću, njihovi snovi raspršili, njihove nade iščezle. I zatvorili su se unutra. Koliko se puta i mi zatvaramo u sebe same?, upitao je Papa.

Koliko puta, zbog neke teške situacije, nekog osobnog ili problema u obitelji, patnje koja je na nama ostavila trag ili zla koje osjećamo oko sebe, riskiramo da polako potonemo u gubitak nade i nemamo hrabrosti ići naprijed? I onda se, poput apostola, zatvaramo u sebe, zabarikadiramo se u labirint briga.

Blokirani strahom od drugoga i od Boga

To „zatvaranje u sebe“, pojasnio je papa Franjo, događa se kad u najtežim situacijama dopuštamo strahu da prevagne i da „iz svega glasa viče“ u nama. Razlog je, nastavlja rimski biskup, strah: strah da nećemo uspjeti, da smo u svojim svakodnevnim borbama prepušteni sebi samima, da ćemo riskirati i zatim ostati razočarani, da ćemo donijeti pogrešne odluke.

Strah koči, paralizira… i izolira: pomislimo na strah od drugoga, od stranca, od onoga koji je različit, od onoga koji razmišlja drugačije. Može postojati čak i strah od Boga: da će me kazniti, da se srdi na mene… Ako damo prostor tim lažnim strahovima, vrata se zatvaraju: vrata srca, vrata društva, pa i vrata Crkve! Tamo gdje je strah, tamo je zatvorenost. A to nije dobro.

Duh daje da osjetimo blizinu Boga koji tješi

Međutim, Evanđelje nam, podsjetio je Papa, nudi lijek Uskrsloga, a to je Duh Sveti. On izbavlja iz tamnicâ straha. Kad prime Duha, apostoli izlaze iz dvorane Posljednje večere i idu u svijet otpuštati grijehe i naviještati radosnu vijest.

Zahvaljujući njemu strahove se svladava i vrata se otvaraju. Jer to je ono što Duh čini: daje nam osjetiti Božju blizinu i tako njegova ljubav izgoni strah, osvjetljava put, tješi, podupire u protivštinama.

Neka nova Pedesetnica odagna strahove koji nas salijeću

Kad se, dakle, suočimo sa strahovima i zatvorenostima, nastavio je Sveti Otac, zazovimo Duha Svetoga za nas, za Crkvu i za cijeli svijet: da nova Pedesetnica odagna strahove koji nas salijeću i ponovno zapali oganj Božje ljubavi.

Neka nas Presveta Marija, koja je prva bila ispunjena Duhom Svetim, zagovara kod Boga!

29 svibanj 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti