Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa Franjo: I naše vrijeme ima mnogo mučenika

Papa Franjo: I naše vrijeme ima mnogo mučenika

Papa Franjo je u četvrtak, 16. studenog 2023., primio u audijenciju sudionike konferencije o temi „Dimenzija zajedništva u svetosti“, kojima je istaknuo tri dimenzije svetosti te spomenuo primjer svetih parova, izvijestio je Vatican News.

Konferenciju je organizirao Dikasterij za proglašenje svetih.

Svetost je „obiteljska“, u smislu da je ona zajednički put na koji valja ići dvoje po dvoje, kako pokazuju roditelji svete Male Terezije ili pak poljska obitelj Ulma, koju su ubili nacisti i koja je u rujnu 2023. godine, u Poljskoj, proglašena blaženom. Svetost, osim toga, sjedinjuje; sjedinjuje s Bogom i s braćom, dovodeći do zagrljaja jedinstva i mira koji je danas svijetu potreban. Svetost je ponajviše „mučenička“, kako pokazuje duga povijest svjedokā – od mučenikā iz prvih stoljeća do kopta koje je Daesh ubio 2015. godine u Libiji. Ubijeni su zbog svoje vjere ili progonjeni poput katolkinje iz Pakistana Asije Bibi, koja je bila žrtva devet godina duge „pravosudne odiseje“, nalazeći se pod optužbom za blasfemiju između smrtne kazne i zatvorske kazne, sve do konačne oslobađajuće presude. Riječ je o slučaju kršćanskoga života proživljenoga u stalnom mučeništvu – rekao je Papa.

„Mnogo je godina bila u zatvoru, a kći joj je donosila Euharistiju… I mnogo je godina prošlo do trenutka kada su sudci rekli da je nevina. Gotovo devet godina kršćanskoga svjedočenja! Ona je žena koja nastavlja živjeti, a takvih je mnogo, mnogo je onih koji svjedoče vjeru i ljubav“, kazao je to papa Franjo primivši 16. studenog 2023. u audijenciju sudionike skupa „Dimenzija zajedništva u svetosti“ koji je, u organizaciji Patrističkoga instituta Augustinianum, održan u Rimu od 13. do 16. studenog 2023. godine. Papa je prisutnima govorio o tri vidika svetosti, počevši od dimenzije zajedništva, koju je papa Ivan Pavao II. nazvao „univerzalnim pozivom na svetost“. Poticaj je to upućen svim ljudima da budu sveti.

Supružnici, neoženjeni, posvećene osobe, laici, obitelji

Ta se perspektiva razvila tijekom vremena, o čemu svjedoči broj beatifikacija i kanonizacija muškaraca i žena koji su na različitim položajima u životu: supružnici, neoženjeni, svećenici, posvećene osobe i laici svih dobi, obitelji, osobe različitoga podrijetla i kulture. Svi su oni „braća i sestre „koji pripadaju Božjem narodu ili – kako je rekao papa Franjo – takozvani svetci „iz susjedstva“, članovi zajednica koji su živjeli ljubav u malim stvarima svakodnevnoga života, unatoč njihovim granicama i manama, slijedeći Isusa do kraja.

Svetost nije osobni događaj

Oni su primjer svetosti koja sjedinjuje, odnosno to nije samo osobni događaj nego i događaj zajednice. Jer, kada Bog pozove pojedinca, to je dobro za sve – objasnio je Papa te citirajući pastoralnu konstituciju Gaudium et spes istaknuo – „Svetost sjedinjuje i po ljubavi svetaca možemo upoznati otajstvo Boga koji, sjedinjen sa svakim čovjekom, u svojem milosrđu obuhvaća cijelo čovječanstvo, kako bi svi bili jedno.“ „Koliko je našem svijetu potrebno da u tom zagrljaju pronađe jedinstvo i mir“, rekao je Papa.

Spisi svete Male Terezije

U istom je duhu Papa podsjetio na riječi svete Terezije od Djeteta Isusa kojoj je, u povodu 150. obljetnice njezina rođenja, posvetio apostolsku pobudnicu C’est la confiance. U svojim spisima Mala Terezija sugestivnom biblijskom slikom razmišlja o cijelom čovječanstvu kao o „Isusovom vrtu“ u kojemu Isusova ljubav obuhvaća sve njegovo cvijeće na istodobno uključiv i isključiv način, te želi gorjeti do točke usijanja vatrom te ljubavi kako bi do nje dovela svu braću.

Sveti parovi

Druga je dimenzija svetosti „obiteljska“. Brojni su u Crkvi primjeri svetih bračnih parova, u kojima je svaki supružnik bio oruđe za posvećenje drugoga. Papa je spomenuo neke od njih, među kojima Jozefa i Wiktoriju Ulma i njihovo sedmero djece koje su nacisti okrutno ubili zato što su sakrili Židove tijekom progona, a koji su u rujnu ove godine u Poljskoj proglašeni blaženima. „Oni su sjajan primjer i svi su mučenici“, istaknuo je Papa.

Vrijeme mučenikā

Svetost je, naime, i „mučenička“. Postoje brojni primjeri u povijesti Crkve, od prvih zajednica sve do suvremenoga doba, tijekom stoljeća i u raznim dijelovima svijeta – primijetio je Papa. „Nema razdoblja koje nije imalo svoje mučenike, sve do naših dana. Nemojmo zaboraviti i naše doba koje ima mnogo mučenika“, rekao je.

Često je riječ o zajednicama koje su „herojski“ živjele Evanđelje ili koje su Bogu prinijele život svih članova – napomenuo je te razmišljanje proširio i na ekumensku dimenziju mučeništva, sa svima onima koji pripadaju različitim kršćanskim vjeroispovijestima. Pritom se spomenuo 21 koptskoga mučenika koje su džihadisti ubili na jednoj libijskoj plaži. Sveti je Otac, susrevši se u svibnju s patrijarhom Tawadrosom II., kazao da su uvedeni u Rimski martirologij. Mučenici su, dakle i za Katoličku Crkvu. Umrli su zazivajući Isusa – istaknuo je papa Franjo, izvijestio je Vatican News.

17 studeni 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti