Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa: Prva pomoć u kreposnom djelovanju je Božja milost

Papa: Prva pomoć u kreposnom djelovanju je Božja milost

Papa Franjo je na općoj audijenciji 13. ožujka – točno 11 godina od njegova izbora za papu – imao katehezu o kreposnom djelovanju, nastavljajući ciklus posvećen manama i vrlinama. Sveti je Otac nazočio katehezi, no zbog prehlade njegovu je pripremljenu katehezu pročitao vlč. Pierluigi Giroli, izvijestio je Vatican News.

Čovjekovo se srce može prepustiti zlim strastima, može podleći štetnim napastima zaogrnutim u privlačno ruho, ali se svemu tome može i suprotstaviti. Ma koliko to naporno i teško bilo čovjek je stvoren za dobro, ističe Sveti Otac. Osvrnuvši se na latinski i grčki izraz za krepost, Papa zaključuje kako je krepostan čovjek onaj koji se ne izopačuje i ne postaje sve lošiji nego je vjeran svome pozivu, ostvaruje sebe u punini.

Bilo bi pogrešno misliti da su sveci iznimke ljudskog roda: neka vrsta uskog kruga prvaka koji žive izvan granica naše vrste, napominje Papa. „Sveci su, u ovoj perspektivi koju smo upravo predstavili u pogledu kreposti, oni koji u potpunosti postaju to što jesu, koji ostvaruju poziv vlastit svakom čovjeku. Kakav bi to sretan svijet bio u kojem bi pravda, poštivanje, uzajamna dobrohotnost, širokogrudnost, nada bili nešto uobičajeno i zajedničko svima, a ne rijetka anomalija!“ U izobličenom svijetu, naglašava, potrebno je sjetiti se forme kojom smo oblikovani, Božje slike koja je trajno utisnuta u nas.

Pozivajući se na Katekizam Katoličke Crkve, Sveti Otac nadalje poručuje kako je „Krepost je postojana i čvrsta sklonost činiti dobro“ (br. 1803). Nije riječ o slučajnom dobru, nego ono koje nastaje polaganim sazrijevanjem osobe, sve dok ne postane značajka njezina duha. Među ostalim, ono je tzv. „habitus“ slobode – krepost omogućuje da budemo naviknuti činiti pravilne izbore.

Međutim, nije jednostavno odgovoriti na pitanje kako se mogu steći kreposti, primjećuje Papa. Za kršćanina je prva pomoć Božja milost. U krštenicima djeluje Duh Sveti, koji djeluje u duši kako bi je vodio prema kreposnom životu. Milost, naglašava Papa, uvijek prethodi našem moralnom zalaganju. „Koliki su samo kršćani prispjeli svetosti kroz suze, ustanovivši da ne uspijevaju nadvladati neke svoje slabosti! Ali iskusili su da je Bog dovršio to dobro djelo koje je za njih bilo tek jedan plan“, objašnjava Sveti Otac.

Nadalje, krepost raste i može se njegovati. „Da bi se to dogodilo – piše Papa - prvi dar Duha za koji treba moliti jest upravo mudrost“. Neprocjenjivi dar koji posjedujemo jest otvorenost, to je mudrost koja zna učiti iz pogrešaka kako bi dobro usmjerila život. Potom je potrebna dobra volja: sposobnost birati dobro, oblikovati same sebe asketskim vježbama, izbjegavajući pretjerivanja.

Nakon kateheze, Sveti je Otac uputio kratki apel za molitvu za ratom pogođena područja: „Molim vas, ustrajmo u žarkoj molitvi za one koji pate strašne posljedice rata. Danas su mi donijeli krunicu i Evanđelje jednog mladog vojnika koji je umro na fronti – on je time molio. Toliko mladih, toliko mladih idu umrijeti! Molimo Gospodina da nam udijeli milost pobjede nad ovim ludilom rata koji je uvijek poraz“.

14 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti