Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa redovnicama: Moje sadašnje služenje Crkvi plod je dobra koje sam primio od vas

Papa redovnicama: Moje sadašnje služenje Crkvi plod je dobra koje sam primio od vas

Papa Franjo primio je u četvrtak 6. lipnja u audijenciju kongregacije sestara svetoga Feliksa iz Cantalicea i Kćeri Naše Gospe od milosrđa prigodom njihovih generalnih kapitula, izvijestio je Vatican News.

Audijencija je bila obilježena osobnim sjećanjem Pape na djetinjstvo. Naime, Papa je od djetinjstva povezan s Kćerima Gospe od milosrđa. „U jednoj od vaših škola, u Buenos Airesu, u četvrti Flores, prije mnogo godina primio sam sakramente kršćanske inicijacije. Kako da zaboravim dragu sestru Dolores od koje sam toliko naučio i koju sam tako dugo posjećivao? Za to zahvaljujem Gospodinu i svima vama jer je i moje sadašnje služenje Crkvi plod dobra koje sam u ranoj mladosti primio od vaše redovničke obitelji”, istaknuo je.

Nije to prvi put da se Papa prisjeća s. Marije Dolores Tortolo: primjerice, već u knjizi „Vratimo se svojim snovima. Put prema boljoj budućnosti”, objavljenoj 2020., govori kako je ta redovnica ostala uz njega 1957., prilikom njegove hospitalizacije zbog teške upale pluća. „Došla me posjetiti, uzela me za ruku, poljubila me i neko vrijeme šutjela. Potom mi je rekla: ‘Oponašaš Isusa’. Nije bilo potrebno da još nešto doda. Njezina prisutnost, njezina šutnja pružili su mi veliku utjehu”, pripovijeda papa Franjo.

Ustanovljene u Italiji, u Savoni, 1837., Kćeri Naše Gospe od milosrđa svoje podrijetlo duguju mladoj ženi, Benedetti Rossello, kasnije s. Mariji Giuseppi, koja je odlučila staviti se u službu siromaha, djece i mladih žena. Te se njezine odluke Papa spomenuo tijekom današnje audijencije.

„Benedetta je bila odlučna mlada žena koja se, unatoč oskudici, odrekla perspektive bogate baštine kako bi slijedila poziv na posvećenje, izabravši moto ‘Srce Bogu, ruke na posao’. Bacila se u novu pustolovinu ljubavi sa siromašnim, ali moćnim sredstvima: raspelom, kipićem Gospe Majke milosrđa i pet lira kapitala, uvijek spremna prva izvršiti bilo kakvu uslugu”, rekao je Papa.

Družba sestara svetoga Feliksa iz Cantalicea ustanovljena je 1855. u Varšavi, u Poljskoj izmučenoj ratom, podsjetio je Papa, i odmah su se stavile u službu djece, osoba s invaliditetom i mladih izloženih opasnosti. Osnivanje Družbe nadahnuto je intuicijom Sofije Camille Truszkowske, kasnije s. Angele Marije. „Suočene sa zaoštravanjem oružanih sukoba, ona i njezine sestre odlučile su liječiti sve ranjene, kojoj god strani pripadali”, dodao je.

Zbog tog njihovog prihvaćanja, redovnice su bile optužene za izdaju i kongregacija je ukinuta. Nešto kasnije, 1865., nastavio je papa Franjo, Providnost se pobrinula da se kongregacija obnovi, možda zahvaljujući također njihovoj hrabroj žrtvi, i da se još više proširi, preko oceana, u Americi. Uvijek pod poticajem služenja, ali ovaj put u svrhu pomoći poljskim migrantima. Od tada se proširila i u brojnim drugim dijelovima svijeta, istaknuo je.

„To je važan znak za vas: znak koji vas poziva da se ne bojite da ćete izgubiti sigurnost struktura i institucija, kako biste ostali vjerni milosrđu! I bit će dobro da to imate na umu na svojim susretima, kako bi vas podsjećalo da strukture nisu bît: one su samo sredstvo. Bît je ljubav prema Bogu i bližnjemu, iskazana velikodušno i slobodno: ‘Ljubav nas Kristova obuzima’ (2 Kor 5,14)”, poručio je Sveti Otac.

Siromašna, ali moćna sredstva jer su utemeljena na ljubavi prema Bogu i bližnjemu, a povezuje ih jedno: služenje Bogu i Crkvi. Stoga je papa Franjo na kraju potaknuo redovnice da se prisjete da je svaki čovjek oruđe u mudrim rukama Boga, Onoga koji zna što izvući iz čovjekovog malog ‘da’, rekao je Papa, a prenosi Vatican News.

7 lipanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti