Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Primanje u ministransku službu u Beški i Maradiku

Primanje u ministransku službu u Beški i Maradiku

Na četvrtu nedjelju korizme, koju nazivamo i nedjeljom radosti, 10. ožujka, u župama u Beški i Maradiku uistinu je i bilo ozračje radosti. Za vrijeme svečane svete mise u obje župe održan je obred primanja u službu ministranata za jedanaestero kandidata - u službu oko oltara Gospodnjeg primljeno je u Beški šestero novih ministranata i petero u Maradiku.

Na početku euharistijskog slavlja župnik je uveo obje zajednice u ovaj svečani obred te pozvao vjernike na radost zbog novih ministranata koji će biti primljeni u službu poslužitelja oltara, nakon što su se četiri mjeseca intenzivno pripremali. Pozvao je vjernike da ih nastave pratiti molitvom i primjerom vlastitog vjerničkog života.

Župnik je u homiliji objasnio  što znači riječ ministrant te koje je njegovo poslanje, osvrćući se na tri karakteristike: ponašanje, pobožnost i revnost, koje bi trebale krasiti svakoga poslužitelja oltara, a odrasle vjernike pozvao da im u tome pomognu i budu primjer. „Djeci i mladima danas nisu potrebni oni koji će ih stalno zbog nečega etiketirati, možda često i kritizirati već su im potrebni oni koji će im biti primjeri, ohrabrenje i svjedoci vjere.  Budite uvijek svjesni toga kako je potrebno da u svojim župnim zajednicama stvarate ozračje doma u kojem će svako dijete i mladi čovjek rado dolaziti i s radošću susretati Boga koji je Otac sviju nas. Dopustimo, dragi vjernici, da nam mladost 'osvježi' našu vjeru, nemojmo se bojati nečeg novog,“ naglasio je župnik.

Nakon homilije najstariji ministranti u obje zajednice, prozivali su po imenima sve kandidate, koji su pristupili k oltaru s riječima: „Evo me!“, nakon čega su dali ministrantska obećanja, svjesni da oblačeći ministrantska odijela postaju službenici oltara. Oni će svojim ponašanjem, pobožnošću i revnošću biti i drugima poticaj da se s poštovanjem odnose prema domu Gospodnjem.

Nakon blagoslova ministrantskih haljinica, koje su vanjski znak misnistrantske službe, stariji su pomogli mlađima obući ih. Potom su iz ruku svećenika primili ministrantski križ kojim će se služiti i nositi za vrijeme svete mise. Tijekom primanja ministrantskoga križa pjevala se pjesma „Krist jednom stade na žalu“ koja govori o tome kako je Gospodin pozvao imenom svoje apostole i učenike da ga slijede. Poslije svečanog obreda primanja u službu, u molitvi vjernika novi poslužitelji oltara su izrekli molitvene nakane za ministrantsku zajednicu.

Na kraju misnog slavlja župnik je čestitao novim ministrantima te im zaželio da ih ovaj dan učini još bližima Bogu i da uz predstavljanje cijeloj zajednici zadobiju milost da dostojno služe liturgijskim slavljima.

13 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti