Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Sveti Otac imenovao svog drugog nasljednika u Buenos Airesu

Sveti Otac imenovao svog drugog nasljednika u Buenos Airesu

Papa Franjo je u petak 26. svibnja 2023. imenovao mons. Jorgea Ignacia Garcíu Cuervu nadbiskupom metropolitom argentinske prijestolnice. Istoga dana imenovao je i pomoćnog biskupa Rima, izvijestio je Vatican News.

Godine 2013., nekoliko dana nakon njegova izbora na petrovsku stolicu, Papa je Marca Aurelija Polija izabrao za svog nasljednika na stolici u Buenos Airesu, a potom ga je proglasio kardinalom na konzistoriju u veljači 2014. Nakon jednog desetljeća, u dobi od 75 godina, kardinal Poli napušta vodstvo nadbiskupije argentinske prijestolnice te je papa Franjo za novog nadbiskupa metropolita imenovao 55-godišnjeg Jorgea Ignacia Garcíu Cuervu, trenutačno biskupa Río Gallegosa, svog rodnog grada.

Jorge Ignacio García Cuerva zaređen je za svećenika 1997. godine, stekao je licencijat iz teologije na Papinskome katoličkom sveučilištu u Argentini „Santa María de los Buenos Aires“, zatim je završio pravo na Universidad Católica de Salta u Argentini. Među raznim službama bio je promicatelj pravde u Međubiskupijskom sudu San Isidro, Merlo-Moreno te kapelan raznih kaznioničkih centara u provinciji Buenos Aires. Godine 2017. imenovan je pomoćnim biskupom Lomas de Zamora, a biskupsko ređenje primio je 3. ožujka 2018. Sljedeće godine imenovan je biskupom Río Gallegosa. Trenutačno je član Dikasterija za biskupe i dopredsjednik Međunarodnog povjerenstva za zatvorski pastoral (ICCPPC).

Novi pomoćni biskup Rima dolazi pak iz Milana. Svećenik Michele Di Tolve (60) iz klera ambrozijanske nadbiskupije, dosadašnji je župnik župe San Giovanni Battista i Sant’Ambrogio ad Nemus in Rho. Među ostalim službama, Di Tolve je bio odgovoran za katolički vjeronauk i školski pastoral. Godine 2014. imenovan je za rektora Nadbiskupskog sjemeništa u Milanu, a od 2015. počasni je viši kanonik metropolitanske bazilike.

29 svibanj 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti