Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Tijelovo u Srijemskomitrovačkoj katedrali

Tijelovo u Srijemskomitrovačkoj katedrali

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove proslavljena je u četvrtak, 31. svibnja, svečanom misom i prigodnom procesijom u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, prenose mrežne stranice Srijemske biskupije.

Euharistijsko slavlje, iza kojega je uslijedila tradicionalna procesija, slavljeno je u 19 sati. Predvodio ga je srijemski biskup mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa župnikom Ivanom Rajkovićem. Biskup je u homiliji govorio o ustanovi euharistije i Isusovom pozivu na jedinstvo i zajedništvo među kršćanima. Pozvao je vjernike da učvrste vjeru u Isusovu prisutnost te da ne zaborave zajedništvo ljubavi koje se ostvaruje na svakoj misi.

„Logika euharistije ogleda se u jedinstvu i zajedništvu, jedan kruh načinjen od mnogo zrna i jedno vino načinjeno od mnogo bobica jednoga grožđa. Kruh i vino stavljeni su za jedan stol za vrijeme zajedničkoga jela i baš zato euharistija predočuje jedinstvo kršćanske zajednice koja je sastavljena od različitih urođenih i stečenih darova njenih članova i od raznolikih milosnih darova tj. karizmi,“ rekao je biskup Svalina.

Zbog loših vremenskih uvjeta izostala je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom koja se tradicionalno odvija u dvorištu župe. Umjesto toga  održana je mala procesija kroz crkvu. Procesija je unutar crkve zastala na tri mjesta: kod ulaznih vrata, pred oltarom Presvetog Trojstva, i na kraju ispred oltara Blažene Djevice Marije.

Na koncu, Bogu zahvalni na svim primljenim darovima, vjernici su svečano zapjevali „Tebe Boga hvalimo“. Pjevanje tijekom mise i procesije je animirao katedralni zbor pod vodstvom s. Cecilije Tomkić.

7 lipanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti