Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

U franjevačkom samostanu u Beogradu blagoslovljena kapela sv. Franje Asiškog

U franjevačkom samostanu u Beogradu blagoslovljena kapela sv. Franje Asiškog

Večernje euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Beogradu, u četvrtak 16. novembra 2023. godine predvodio je mons. dr. Ladislav Nemet, beogradski nadbiskup i metropolit u zajedništvu s mons. Petrom Palićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i trajnim apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanske biskupije, fra Ilijom Alandžakom, gvardijanom i župnikom te beogradskim dekanom i još šestoricom svećenika koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji, a nakon euharistijskog slavlja u prostorima franjevačkog samostana blagoslovljena je novouređena kapelica sv. Franje Asiškoga, izvijestila je mrežna stranica Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene.

Božja Riječ je uvijek živa, nazočna i prisutna u našem životu i čitajući ju svakoga dana u njoj možemo pronaći nešto i za nas“, rekao je nadbiskup na početku prigodne homilije osvrćući se na liturgijska čitanja napomenuvši kako Bog nikada nije zaboravio svoj narod. Govoreći o mudrosti istaknuo je kako ta ista Mudrost zapravo Duh Sveti. „Mudrost je u hebrejskom jeziku ženskoga roda i u Presvetom Trojstvu imamo nešto što se odnosi ne samo na mušku jakost, nego i na žensku jakost koja se odnosi, vidi i doživljava u jačini žena, supruga, majki u našem životu“, dodao je nadbiskup govoreći o Bogu kao Ocu, ali i kao nježnoj Majci koja nikada ne ostavlja svoju djecu jer se do kraja predaje i daje za čovjeka. „Duh Sveti proniče sve pa čak i naše dubine“, zaključio je nadbiskup Nemet dotaknuvši se i osobe Isusa Krista koji je u svome narodu uvijek naviještao dolazak Božjega Kraljevstva te je za ono vrijeme u kojem je živio kao Bog i kao Čovjek, kako je istaknuo, bio kontraverzan i neshvatljiv svome narodu. „Vrijeme i mjesto nisu najvažniji za razumijevanje Božjega Kraljevstva i Isusove prisutnosti, jer je sam Isus rekao da ne tražimo i ne očekujemo jer je Kraljevstvo Božje među vama“, nastavio je nadbiskup rekavši kako je Isus upravo govorio sam o sebi, ali je dodao kako je Božje Kraljevstvo i mnogo šire od samoga Krista, a to je sve ono lijepo i dobro što danas čovjek gradi. Osvrnuo se na ljepotu crvke sv. Ante Padovanskog u Beogradu koja je djelo arhitekta Jožeta Plećnika koji je sagradio ne samo zgradu već je svojim umijećem i ispunjen snagom Duha crkvu uresio sakralnim detaljima izrađujući u njoj oltare i ostali inventar razradivši ga do samih detalja kako bi se u duh svakoga čovjeka mogao lakše uzdići Bogu. Govoreći o samoj kapelici čiji je blagoslov uslijedio nakon popričesne molitve, nadbiskup Nemet je poželi i franjevcima i vjernicima koji se okupljaju u franjevačkoj crvku: „Neka to bude mjesto gdje možete doživjeti Boga. Neka u novoj kapelici bude Bog među Vama ili kako je to Isus rekao: Kraljevstvo je Božje među vama“.

17 studeni 2023

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti