Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Uskrsna poruka mons. Ladislava Nemeta, beogradskog nadbiskupa i metropolita

Uskrsna poruka mons. Ladislava Nemeta, beogradskog nadbiskupa i metropolita

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Ladislav Nemet uputio je uskrsnu poruku koju prenosimo u cijelosti.

Uskrs 2024.

Sveti papa Ivan XXIII., na otvaranju Drugog vatikanskog sabora 1962. godine, izrekao je ove snažne riječi: »Neki u sadašnjim okolnostima ljudskog društva vide samo propast i pustoš, govore da se naše vrijeme, u usporedbi s prošlim, sve više pogoršava i da se ljudi zato tako vladaju – kao da iz povijesti, koja je učiteljica života, nemaju šta naučiti i kao da su u vrijeme prethodnih sabora kršćansko učenje, moralnost i prava sloboda Crkve u svemu samo cvjetali i napredovali. Nama se, međutim, čini da nikako ne smijemo složiti se s tim prorocima nesreće, koji uvijek zlokobno proriču kao da prijeti propast svijeta.«

U sadašnjem povijesnom događanju kojim – kako se čini – ljudsko društvo ulazi u neki novi poredak, valja još više upoznavati tajanstvene osnove Božje providnosti koja je protokom vremena, preko ljudskih djela a ponajviše mimo svih očekivanja, postizalo svoj cilj i sve, pa i ljudske suprotnosti, mudro raspoređivalo na dobro Crkve. (Prema EG 84, citirano prema papi Franji, u: https://hrcak.srce.hr/file/139696 , pogledano 12. 3. 2024.)

Njegove riječi i danas su relevantne. Kada je Papa izrekao ove riječi, hladni rat je bio u svom najgorem izdanju, u vidu brojnih manjih i većih sukoba po cijeloj zemaljskoj kugli. Situacija je danas slična: čak i ako ne možemo govoriti o hladnom ratu kakav je bio šezdesetih godina prošlog stoljeća, na Zemlji i dalje bjesne mnogi ratovi. Šta bi u takvoj situaciji Katolička Crkva, šta bismo mi katolici mogli učiniti?

Naš glavni zadatak je navještavanja radosne vijesti o Uskrsu. Zato što je Uskrs promijenio budućnost svekolikog stvorenog svijeta, a u njemu i čovjeka. Nije ljudska slabost ta koji ima posljednju riječ, nisu to ni grijeh ni prevara, nego Božji vječni život. I ne bismo mogli uništiti ovaj život čak i ako bismo sve iskorijenili s ove planete. Nije lako sve to prihvatiti… – a ovdje može pomoći samo dubina vjere. Jer vjera nam daje snagu da ustrajemo na svom životnom putu, da ostanemo dobri u ovom zaraćenom svijetu, a ne da slijedimo primjer onih koji više ne žele ili ne mogu biti dobri…

U međuvremenu, mi živimo u povijesnom razdoblju koje stoji pod znakom vječnog Uskrsa. Isusovo Uskrsnuće je događaj koji svojom snagom ne prestaje zračiti i na nas i na naše društvo. Ono nas potiče da se borimo protiv nasilja u našem društvu, protiv korupcije i onih društvenih prilika koje naše najbolje, školovane ljude masovno tjeraju da napuste Srbiju. Ako tako nastavimo, Srbija će za 30 godina biti jadna, siromašna i po stanovništvu upola manja zemlja nego danas. I onda će kod nas sigurno pobijediti smrt, a ne Uskrs.

Zato pozivam sve koji ovdje mogu nešto učiniti, da stanu na stranu Uskrsa a ne propasti, radosti i sigurnosti a ne nesigurnosti i straha koji uništavaju naša sela i gradove.

Svim katolicima i nekatolicima, svim ljudima koji traže dobro, pa tako i sebi, želim da uskrsli Krist ojača u nama svaku inicijativu koja naš život čini ljepšim i boljim i tako nas približava vječnom životu uskrslog Učitelja.

Na kraju, želio bih podsjetiti na ono što svi već sigurno znamo, a to je da je Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa. Pripremimo se molitvom i dobrim srcem za njegovo biskupsko ređenje koje će se 1. lipnja 2024. godine, s početkom u 11 sati, slaviti u zrenjaninskoj katedrali. Molim sve koji imaju vremena i prilike da se dostojno pripreme i dođu na ovaj veliki događaj.

Svima vama želim sretne uskrsne blagdane, a i našoj braći koja Uskrs slave po julijanskom kalendaru, od srca poručujem: Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse!

mons. dr Ladislav Nemet,

beogradski nadbiskup i metropolit

31 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti