Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Uskrsna poruka mons. Đure Džudžara, episkopa eparhije sv. Nikole - Ruski Krstur

Uskrsna poruka mons. Đure Džudžara, episkopa eparhije sv. Nikole - Ruski Krstur

Uskrsnu poruku uputio je mons. Đura Džudžar, episkop eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti.

ISUS USKRSNU!

Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista je najvažniji blagdan kojim se spominjemo najvećeg događaja u povijesti ljudskoga roda. Kristovo Uskrsnuće je ispunjenje očekivanja mnogih pokoljenja Staroga zavjeta, koji su se željeli osloboditi posljedica prvoga grijeha praroditelja u raju.

Iz razloga što je čovjek samostalno nesposoban pobjediti pad u grijeh, sam Bog ga izbavlja, izjednačujući se se sa njim u svom Utjelovljenju i i podižući ga iz pada svojim Uskrsnućem.

Na Uskrs mi slavimo ispunjenje starozavjetnog proroštva: „On uništava smrt u vijeke, briše svaku suzu sa svakog lica i skida sram sa svoga naroda po cijelom svijetu“ (Is. 25,8). Žrtva na križu i Uskrsnuće Jedinorođenog Sina Božjega su počeli oslobođenje ljudskoga roda od težine grijeha i smrti, i darovali su perspektivu vječnoga života i beskonačne radosti u Domu Oca Nebeskog.

Uskrsnuće Kristovo je velki, svijetli i radosni blagdan. Ono je veliko, jer je promjenilo povijest svijeta. Svijetlo, jer je osvjetlilo tamu, koja je zahvatila ljudsku svijest. Radosno je, jer je oslobodilo ljudski rod od težine grijeha i njegovih tragičnih posljedica.

U Kristovom Uskrsnuću se nalazi suština kršćanstva. Uskrsnuće je neosporni dokaz da Krist nije samo Učitelj ili Prorok, već Sin Božji, Spasitelj ljudskog roda. Kristovo Uskrsnuće je garancija budućeg uskrsnuća svakoga čovjeka. Krist govori: „Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, čak i ako umrije, živjet će. I svatko tko živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada“ (Iv. 11, 25-26).

Nema većeg ni radosnijeg kršćanskog blagdana od Kristovog Uskrsnuća – Kristove Pashe. Nema ni svečanijih riječi od uskršnjeg pozdrava „Krist Uskrsnu!“ Ove riječi ispunjavaju radošću svaku kršćansku dušu, a srce zagrijavaju plamenom vjere.

Evanđelje nas podjeća da se Isus poslije svojega Uskrsnuća javio ženama – mironosicama i rekao im je. „Radujte se! (por. Mt. 28, 9). Ovaj poziv i pozdrav je danas upućen i svima nama. Zato se radujmo jer je Gospodin trpio i umro radi našega spasenja. Radujmo se jer je Uskrsli Gospodin nama otvorio vrata uskrsnuća i vječnog života.

Kristova Pasha nije samo davni događaj daleke prošlosti, ona se zbiva kroz povijest. Svijetlo Krstovog Uskrsnuća, koje je bljesnulo i zasjalo prije dvije tisuće godina, produžava i danas prosvjetljivati svakog čovjeka, pomažući mu nadjačati tamu očaja i beznađa.

Suština kršćanske vjere i uskršnje radosti nije samo u uvjerenju da je Uskrsli Krist oslobodio ljudstvo od težine grijeha i smrti, već i u sigurnosti, da je uskrsnućem ozdravio ljudsku prirodu. Jer svaki kršćanin, koji je u Kristu kršten, koji se u Krista obukao (por. Gal. 3, 27) ima i mogućnost biti sudionik te ozdravljene prirode.

Za svakoga vjerujućeg umiranje grijehu se ima završiti uskrsnućem u životu vječnomu. Da bismo to održali pozvani smo duhovno se truditi preko kajanja, očišćenja, molitve i posvećenja. Taj put nije ravan, ali zahvaljujući Kristovom Uskrsnuću možemo već u zemaljskom životu dosegnuti do tog vječnoga života pričešćivanjem Euharistijskim Tijelom i Krvlju Isusa Krista.

Čestitam svima blagdan Uskrsnuća Kristovog! Neka radost Kristove Pashe, blagdan nad blagdanima – uđe u svaki dom. Podijelimo tu radost sa svojim najbližima, prijateljima i poznanicima. Prenesimo tu radost tužnima i ožalošćenima, siromasima i bolesnima, i svima kojima je potrebna naša pažnja i podrška. Neka Uskrsli Gospodin pomogne svima nama nadvladati poteškoće i okrijepi nas u nadi za pobjedom dobra nad zlom i pravde nad nepravdom!

+ Đura Džudžar, biskup

31 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti