Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Uskrsna čestitka mons. Franje Fazekasa, subotičkog biskupa

Uskrsna čestitka mons. Franje Fazekasa, subotičkog biskupa

Poruku za Uskrs 2024. subotičkog biskupa Franje Fazekasa objavljujemo u cijelosti.

Drage moje sestre i braćo moja u Kristu! 

Misaoni svijet današnjeg čovjeka više oblikuju filmovi ili televizijske serije negoli  biblijski način razmišljanja. Stoga se može dogoditi da i Isusovo uskrsnuće shvaćamo  poput nekog sretnog svršetka pravednog čovjeka nakon njegovih teških, mukotrpnih  iskušenja. Sad već nema više mukâ, prebrodili smo teške trenutke i sve to prepuštamo  zaboravu. 

Međutim, Isusovo uskrsnuće ne smijemo promatrati na takav način. On ne želi da  zaboravimo Njegovu muku i smrt. Proslava našega Spasitelja ne obezvrjeđuje Njegovu  mučeničku smrt na križu. On želi da to ostane vječni spomen za sve nas. Ona slava i  snaga koja je bila skrivena u Isusu patniku, u zoru Uskrsa postala je vidljiva u Njegovu  uskrsnuću.  

Nedvojbeno, najtemeljitija tvrdnja i najvažniji događaj, najveća radosna vijest naše  kršćanske vjere jest Kristovo uskrsnuće. U njemu nalazimo smisao našim  stremljenjima, čak i našim jadima. Naime, sam Isus Krist, koga je apostol Petar u svom  govoru jeruzalemskom puku nazvao „začetnikom života“ (Dj 3,15), došao je da imamo  život i to u izobilju (usp. Iv 10,10). 

Isus je svojom smrću i uskrsnućem nadvladao samu smrt i prolaznost. Time što je  uskrsnuo, nas, svoje vjernike, oboružao je takvom milošću da možemo uskrsnuti na  jedan nov, nepropadljiv, vječni život. Taj život je već na ovom svijetu skriven u nama i  naš Spasitelj želi da se ta stvarnost očituje i u našoj svakidašnjici. Ovaj vječni život je  zapravo život Presvetog Trojstva, izvire od Nebeskog Oca i izlijeva se na nas slabašna  stvorenja po uskrsnuću Isusa Krista u Duhu Svetom. 

Za nas je Isusovo uskrsnuće zaista radosna vijest jer, zahvaljujući tome, postali smo  i mi dionici božanskog života. Ta vjera nam pruža snagu u našim patnjama, u našim  bezizglednim okolnostima, budući da svoju konačnu riječ nema niti trpljenje niti smrt.  Ima uskrsnuća! Postoji vječan, trajan i sretan život! Stoga, želim vama, drage sestre i  braćo, da ova nada obasjava vaša srca dok predanim duhom proslavljate radosne dane  našega Uskrsa! 

Franjo, v.r.

biskup

31 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti