Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Uskrsnuće preobražava svakoga čovjeka dobre volje

Uskrsnuće preobražava svakoga čovjeka dobre volje

Vazmeno bdjenje središnje je bogoslužje u crkvenoj godini, a u subotičkoj katedrali predvodio ga je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu sa svećenicim ove biskupije, prenosi tiskovni ured Subotičke biskupije.

Uvodni dio ovoga bdjenja je Služba svjetla, te je nakon blagoslova vatre u crkvu uneseno »Svjetlo Kristovo« – Svjetlo koje razgoni tamu groba.

Hvalospjev uskrsnoj svijeći, koji poziva na radost, pjevao je đakon Ferenc Sótany, a potom su slijedile služba riječi, krsna služba i euharistijska služba.

Ove večeri, kako je biskup Fazekas naglasio radosno slavimo Gospodinovo uskrsnuće. Isus je umro za nas, za naše otkupljenje i spasenje, iz smrti je prešao u život i sve nas sa sobom izvodi »iz tame u svoje divno svjetlo«. (1 Pt2,9).

U prigodnoj homiliji biskup je istaknuo: »Zaorila se pjesmaSlava Bogu na visini, da bi opet, nakon Velikog četvrtka i nakon Velikog petka zvonila zvona. Znak je to Krista prijelaza iz smrti u život, iz žalosti u radost, iz sramote u slavu, iz tame groba u svjetlo uskrsnuća. Krist je sve to prolazi, i proslavio se. A s Njime i mi. Prešli smo iz smrti grijeha u novinu života, iz propadljivosti ove zemlje u nepropadljivost Kraljevstva Nebeskog«, rekao je među ostalim biskup i dodao »Zato, sestre i braćo mi vjerujemo da se Kristov prijelaz događa u nama, u Njegovoj Crkvi, da Njegovo uskrsnuće preobražava svakoga čovjeka dobre volje, da preobražava svijet i svemir. Vjerujemo da Isus može preobraziti naš život i da to i u ovom trenutku čini. Neka se to u punoj snazi očituje i u našem životu«.

U ovoj su noći dvoje katekumena pimili sakramente: Krštenje, Potvrdu i Svetu pričest, te postalo članovi Kristove Crkve.

Nakon dugi niz godina, što zbog korone, što lošeg vremena ponovno je organizirana i procesija s Presvetim, koja je išla oko crkve, a kip Uskrsnog Isusa nosili su Čuvari Božjeg groba (mladići u Bunjevačkoj narodnoj nošnji) koji su ga cijeli dan čuvali. Po ulasku u Crkvu, zaorilo se »Kraljice neba«.

FOTO: Kovács Attila

2 travanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti